Sletela je bubamara na vas, evo koju simboliku to nosi

Bubamara je jedan od simbola proleća, a možete je videti u nekoliko kombinacija boja. Ove bubice spadaju u vrlo korisne onima koji imaju voćnjake ili bašte, jer teraju štetne insekte. Zbog toga, kod mnogih naroda bubamara simboliše sreću.

Na Dalekom Istoku, veruje se da bubamare bude različite energije, u zavisnosti od njihove boje.Rasprostranjeno je verovanje da, ukoliko bubamara sleti na ruku mladića, da mu predstoji ženidba.

U zemljama u Evropi, bubamare nose pozitivnu simboliku. One se najviše pojavljuju u vreme proleća i cvetanja, pa se za njih veruje da su simbol plodnosti i ponovnog rađanja. Zanimljivo je da se u nekim krajevima za bubamaru koristi naziv i božija ovčica, dok Englezi upotrebljavaju izraz ladybug, što bi u prevodu značilo Gospina buba, a pod gospom se misli na Bogorodicu.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, bubamara je dominantan simnol hrišćanstva i znak poslat od Bogorodice. Među pravoslavnim narodima bubamara se vezuje za kult Arhangela Mihaila, a u Francuskoj postoji verovanje da bubamara koja sleti na nekoga, pomaže mu da negativne misli pretvori u pozitivne, i da se lepše oseća.

Interesantan je običaj da, kada se bubamara nađe na kažiprstu devojke, ona treba da odbrojava sekunde do njenog poletanja. Koliko sekundi bubamari treba da poleti, toliko će godina proći do udaje.

U Holandiji preovladava mišljenje da, ukoliko bubamara sleti na mladinu venčanicu, da je to znak da će imati mnogo dece.

Najčešće su crvene bubamare, za koje se veruje da simbolišuživot i ljubav, i da prenose poruku onome na koga slete da će im stići lepe vesti ili da neko žudi za njima.

Loš znak je ukoliko primetite uginulu bubamaru na sebi i da najavljuje dolazak lošijeg perioda u životu ili nadolazeće opasnosti.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*