Šoljica tople kafe je zdravija od hladne

Prema najnovijim istraživanjima, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i zdravija.

Šoljica tople kafe u sebi sadrži veću koncentraciju antioksidanasa nego što ih ima hladna kafa. Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu veruje se da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, pokazuje istraživanje.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke merljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.

Istraživači s Univerziteta Tomas Džeferson u SAD, došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu da budu odgovorne za veće antioksidativne vrednosti u toploj kafi.

“Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umereno, istraživanje pokazuje da to može da bude poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu”, istakla je Megan Fuler.

Rezultati objavljeni u časopisu “Scientific Reports” takođe su otkrili da su pH vrednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.

S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisela u odnosu na toplu i da na taj način preventira pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi “Independent Online”.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*