Stručnjaci su rangirali bol – ovaj je ubedljivo najjači

Bol i tolerancija na bol su subjektivan osećaj, međutim Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije tvrdi da su ovo objektivno najjači bolovi.

Iako žene tvrde da su porođajni bolovi najjači i neuporedivi sa bilo kojom drugom vrstom bola, oni se ipak nisu našli na listi britanskih stručnjaka.

Upravo zbog toga žene su sklone da veruju da su listu pravili isključivo muškarci ili da je bilo u timu i žena koje se nisu porađale, jer u suprotnom sigurno ne bi zaboravile porođajne bolove.

“Blokada” ramena

Prvi na listi je najčešći uzrok bola i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu da traju i dve ili tri godine pre nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti veoma bolno.

Lom kostiju

Na bol izazvan prelomom utiču veličina kosti, vrsta preloma i prateće komplikacije. Najveći bol prouzrokuju prelomi butne kosti, potkolenice i prelomi karličnog prstena.

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je odumiranje dela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića. Ko god se bavi sportom zna da je pucanje nekog mišića ili obično istezanje mišića recimo noge veoma bolno, i da je posle toga noga neko vreme nefukcionalna. Isto je i sa srcem, oštećenje koje nastane može da bude različite veličine.

Regionalni bol

To je stanje trajnog i često onesposobljavajućeg bola, zahvata jednu regiju (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa sa nivoom bola. Stariji naziv za ovo stanje hroničnog bola s pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jeste refleksna simpatička distrofija ili kauzalgija.

Diskus hernija

Javlja se najčešće u donjem i vratnom delu kičme. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dva pršljena, i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema nervu koji izlazi iz kičme. Time dolazi do pojave jakog bola, trnaca, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

Fibromijalgija

Fibromijalgija je hronična bolest koju karakterišu stalni bolovi i neprekidan osećaj umora, a traje, u većini slučajeva, čitav život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje četiri odsto populacije. Fibromijalgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utiče na kvalitet života i na raspoloženje.

Nakon operacije

Intervencije umerene traume mogu uzrokovati znatan bol nakon operacije.

Čir na želucu

Čir želuca i čir na dvanaestopalačnom crevu mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sistema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri zarastanju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija helikobakterijom, lekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetski faktori.

Pankreatitis

To je akutni upalni proces gušterače. Nastaje naglo i karakterišu ga jaki bolovi. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dela abdomena.

Giht

Giht je naziv za grupu bolesti koju odlikuje povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslage kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu, kao i kamenje u bubrezima.

Endometrioza

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Najčešće se ti komadi endometrijuma nalaze na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku, jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku. Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije i bolovi pri polnom odnosu.

Neuralgija

Neuralgija trigeminusa, poznata i kao “bolni tik” hroničan je bol koji se javlja u području koje zahvata nervus trigeminus. Trigeminalna neuralgija je oblik neuropatskog bola koji pacijenti često opisuju kao strujni udar.

Upala slepog creva

Slepo crevo je deo debelog creva na mestu gde se povezuje sa tankim crevom. Pretpostavlja se da upala nastaje zbog opstrukcije otvora slepog creva, što uzrokuje jak bol.

Bubrežno kamenje

Kamenje u bubregu se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Kada kamenje krene u mokraćovode nastaje jak bol koji ne prolazi dok se ne izbaci kamen ili ne dobije odgovarajuća doza analgetika.

Išijas

Išijas prati i snažan, oštar bol u donjem delu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Migrena

Migrena je glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvata polovinu glave. Bol je često praćen mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Pre napada često se javlja aura (predsignal pre pravog migrenskog napada).

Artritis

Reumatoidni artritis je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše pokazuje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

Srpasta anemija

Anemija srpastih ćelija je nasledni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) za sprovođenje adekvatne količine kiseonika po telu, što uzrokuje pojavu bola.

Klaster glavobolje

Klaster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, pre svega u području oka i slepoočnice.

Herpes zoster

Virusna infekcija koja može da traje i po mesec dana. Bolest izaziva virus varičela zoster, isti onaj koji izaziva i ovčije boginje. Nakon preležanih boginja virus ostaje u organizmu pa se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest i pojavu bola.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*