Većinu gena ne nasleđujemo od mame ili tate

Čak i ako ne provodiš mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između tebe i nje nikada neće nestati. To se događa zato jer si naslijedila njen DNK, njezin temperament, njezine ukuse i emocije! Stoga smo odlučile istražiti ovu temu kako bismo shvatili što nas zapravo povezuje s našim bakama po majci. Pogledaj što smo pronašle!

Alehandro Jodorovski, čileanski pisac, napisao je knjigu pod nazivom „Metagenalogy: Self-Discovery Through Psyhomagic and the Family Tree“ (Metagenalogija:Samootkrivanje kroz psihomagiku i obiteljsko stablo), gde objasnio genetski uticaj baka po mami na unuke, jer geni mogu da preskoče generaciju i da pređu direktno od bake ili deke na unuke.

Zato uvek postoji mogućnost da neka deca izgledaju više kao njihove tete, stričevi, dede i bake – nego kao roditelji. Deca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i kao to nije slučaj, na njima će uvek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Takođe, ponekad se od nje nasleđuje i strukturu kostiju, mišića, ali i genetske bolesti.

U proseku delimo 25% DNK s našim dekama i bakama. Naučnici sa Univerziteta Kembridž objavili su istraživanje o povezanosti bake s majčine strane i unučadi. Prema ovom istraživanju, ta eza se događa zbog X-hromozoma: bake od majke prebacuju 25% svojih X-hromozoma svim svojim unucima, što im omogućava da naslede njene gene. Bake po ocu prenose svoje X-hromozome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na svoje muške. Dok baka po ocu ima 50% X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0% X-povezani s unucima, piše Miss7.

To ne znači da unuci nisu bliski sa dekama i bakama po ocu. Najvažnije je zapamtiti da održavanje čestih kontakata i opšte prisutnosti deka i baka u životu deteta. To će poboljšati bitne veze koje su potrebne za izgradnju snažne prijateljske porodice, bez obzira na gene ili pol.

Prema Jodorovskom, deca takođe nasleđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osećala dok je bila trudna sa svojom kćerkom mogu se preneti na njene unuke, budući da se ta informacija može zabeležiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*