Zagledajte se u crvenu tačku! Šta vidite?

Trokslerov efekat jedna je od najpoznatijih optičkih iluzija koja je zaludela ljude širom sveta.

Ona se svodi na sledeće – ako se na nekoj slici fokusirate na jednu tačku, sve drugo oko nje, tj. ono što hvatate perifernim vidom, prosto će sasvim izbledeti.

Na primer, na ovoj priloženoj ilustraciji – ako 20 do 30 sekundi gledate u crvenu tačku u centru, plavi krug oko nje će se stopiti sa belinom, i nestaće. Efekat je jači ako je ono van vašeg fokusa zamućeno i dalje od tačke na koju se fokusirate, prenosi tuzlanski.ba.

Trokslerov efekat nosi ime po švajcarskom lekaru i filozofu Ignaciju Paulu Vitalu Troksleru, i to još od daleke 1804. Tada je on primetio da mozak prestaje da obraća pažnju na nešto što vidimo a šta se ne menja. Dakle, ako se neka vizuelna scena ne pomera, mozgu to nije zanimljivo i ignorisaće.

Kako funkcioniše?

Zamislite da stavite mali komad papira na unutrašnju stranu podlaktice. Osećaćete ga nekoliko sekundi, ali nakon toga osećaj će nestati jer su se taktilni neuroni u međuvremenu prilagodili na dodir papira. A ako pomerite ruku gore-dole, osetićete papir ponovo, sve dok ne spadne.

Slično je i sa ovom optičkom varkom – naš mozak jednostavno ne registruje ono što mu je nebtno nakon što se fokusira na ono što ga zanima – u ovom slučaju crvenu tačku u centru.

Dakle, ukoliko od periferije ne dobija nikakve informacije, tj. ako se plavi krug ne pomera i ne mijenja, mozak će ga odstraniti. Sve se prekida kad ponovo trepnemo, tj. kad se oči iznova aktiviraju.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*