Zasadite ove sobne biljke i zaštitite se od raznih bolesti

Sobne biljke uklanjaju zagađenje iz vazduha apsorpcijom gasova kroz lišće i korenje. Mikroorganizmi koji žive u tlu sobne biljke takođe igraju važnu ulogu u neutralizovanju organskih jedinjenja i drugih zagađivača.

Premda je većina lisnatih biljaka sposobna za pročišćavanje vazduha, naučnici su ustanovili da su neke u tome uspešnije, poput mirnog ljiljana, aloe vere, engleskog bršljana, klorofita, rajske palme, scindapsusa i sansevierie.

Kućne biljke su ulazile i izlazile iz mode još otkako su stari Grci i Rimljani počeli da unose svoje biljke u svoje domove. Viktorijanci su voleli svoje palme u saksiji… Kućne biljke bi trebalo da prevaziđu trendove. Zbog prednosti koje nude treba da ih smatramo više potrebom nego dekoracijom, jer dobro zdravlje ne bi trebalo nikad da bude van mode. Ako vam treba ubeđivanje, evo nekih primera na koji način nam pomaže unošenje biljaka unutra.

POMAŽU PRI DISANJU

Udisanje dovodi kiseonik u telo, izdisanje oslobađa ugljen dioksid. Tokom fotosinteze, biljke rade suprotno, na neki način. One apsorbuju ugljen dioksid i oslobađaju kiseonik, čineći biljke i ljude odličnim partnerima kada je reč o gasovima. Biljke pomažu u povećanju nivoa kiseonika i naša tela to cene. Ali evo nečega što treba znati: kada fotosinteza prestane noću, većina biljaka pravi zaokret i apsorbuje kiseonik a oslobađa ugljen dioksid. Ipak, nekoliko posebnih biljaka – kao što su orhideje, sukulenti i epifitske bromelije – ponašaju se obrnuto i uzimaju ugljen dioksid a oslobađaju kiseonik. Zato ove biljke treba da koristite kako biste održali protok kiseonika noću.

POMAŽU U SPREČAVANJU BOLESTI

Na otvorenom, korenovi biljaka usvajaju vodu iz zemljišta koja isparava kroz njihovo lišće u procesu poznatom kao transpiracija. Studije pokazuju da to čini oko 10 procenata vlage u atmosferi. Isto se dešava u kući (osim dela sa podzemnim vodama), jer se povećava vlažnost u zatvorenom prostoru. Studije sa Norveškog Univerziteta za poljoprivredu, pokazale su da korišćenje biljaka u unutrašnjem prostoru smanjuje učestalost pojave suve kože, prehlada, upale grla i suvog kašlja. Druga istraživanja pokazuju da je viša apsolutna vlažnost pogodna za smanjenje stope preživljavanja prenos virusa gripa.

ČISTE VAZDUH

NASA je utrošila mnogo vremena istražujući kvalitet vazduha u hermetičkim sredinama. Opsežno istraživanje svemirske agencije otkrilo je tada novi koncept u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom u kojem biljke imaju ključnu ulogu: “I lišće i korenje biljaka koriste se u uklanjanju tragova toksičnih isparenja iz unutrašnjosti gusto zbijenih zgrada. Niske koncentracije hemikalija kao što je ugljen-monoksid mogu biti uklonjene iz zatvorenih prostora pomoću lišća biljaka.”

Kada se radi o odnosu između biljaka i svemirskih putnika, NASA napominje da biljke “obezbeđuju ishranu telu kada se koriste kao hrana, i poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.”

Biljke uzimaju ugljen – dioksid iz vazduha kako bi proizvele kiseonik koji ljudi mogu da udišu.

Neke od biljaka najbolje za uklanjanje zagađivača iz zatvorenog prostora su:Mirni ljiljan,Zlatna puzavica,Bršljan,Hrizantema,Gerber,Sabljica,Brdska palma,Azaleja,Ženski zmaj,Zeleni ljiljan

POMAŽU PRI IZLEČENJU

Donošenje cveća prilikom posete u bolnici pacijentu možda se čini kao kliše, ali biljke toliko efikasno pomažu hirurškim pacijentima pri oporavku da ih jedna studija preporučuje kao “neinvazivan, jeftin i efikasan komplementarni lek za hirurške bolesnike.”

Druga tehnika za smanjenje vremena oporavka je hortikulturna terapija u kojoj pacijenti imaju zadatak da brinu o biljkama. Pacijenti koji fizički dolaze u kontakt sa biljkama imaju kraće vreme oporavka nakon medicinskih zahvata.

POMAŽU VAM DA BOLJE RADITE

Učenje ili rad uz prisustvo biljaka može imati prilično dramatičan efekat. Boravak u blizini biljaka poboljšava koncentraciju, pamćenje i produktivnost. Prema studiji Univerziteta u Mičigenu, biti „pod uticajem biljaka“ može povećati zadržavanje memorije do 20 procenata. U međuvremenu, dve Norveške studije pokazale su da je produktivnost radnika u velikoj meri poboljšana prisustvom biljaka u kancelariji.

Održavanje ukrasnih biljaka u kući i na radnom mestu povećava zadržavanje memorije i koncentraciju. Radovi koji se izvode pod prirodnim uticajem ukrasnih biljaka obično su kvalitetniji i završeni sa mnogo višom stopom tačnosti nego radovi koji se obavljaju u sredinama lišenim prirode.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*