Zašto neki ljudi žive 100 godina i duže

Stogodišnjaci poseduju jedinstven imuni sistem koji ostaje funkcionalan u ekstremnoj starosti, pomažući im da postignu izuzetnu dugovečnost, sugeriše nova studija.

Razultati su pokazali da ova retka populacija pojedinaca koji dosegnu 100 godina ili više ima poseban sastav imunoloških ćelija koji im obezbeđuje visoko funkcionalan imunološki sistem, rekli su istraživači.

Prethodne studije su pokazale da je jedna od karakteristika starenja opadanje pravilnog funkcionisanja imunološkog sistema. Imunološke ćelije stoje iza važnih mehanizama za oporavak od bolesti, omogućavajući dugovečnost.

Studija je objavljena u časopisu EBioMedicine, a istraživači su izvršili sekvenciranje pojedinačnih ćelija kako bi procenili molekule u mononuklearnim ćelijama periferne krvi (PBMC) – široku kategoriju imunoloških ćelija koje cirkulišu u krvi – uzete od sedam stogodišnjaka.

Zatim su koristili napredne računarske tehnike kako bi analizirali kako se udeo različitih tipova ćelija i njihove unutrašnje aktivnosti menjaju s godinama.

Identifikovali su sastav i promene funkcije specifične za tip ćelije koje su jedinstvene za stogodišnjake, što odražava normalan imunološki odgovor s godinama.

“Sakupili smo i analizirali ono što je, prema našim saznanjima, najveći skup podataka od jedne ćelije o stogodišnjim subjektima koji nam je omogućio da definišemo jedinstvene karakteristike ove populacije koje podržavaju identifikaciju molekularnih faktora i faktora načina života koji doprinose njihovoj dugovečnosti”, objasnio je autor studije Stefano Monti.

“Naši podaci podržavaju hipotezu da stogodišnjaci imaju zaštitne faktore koji im omogućavaju da se oporave od bolesti i dostignu ekstremnu starost”, rekla je Tanja Karagianis, druga autorka studije.

Profili imuniteta uočeni kod stogodišnjaka potvrđuju dugu istoriju izloženosti infekcijama i sposobnost oporavka od njih i pružaju podršku hipotezi da su stogodišnjaci obogaćeni zaštitnim faktorima koji povećavaju njihovu sposobnost oporavka od infekcija.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*