Zašto nikada ne bi trebalo da ubijete pauka u kući

Staro sujeverje kaže da nikada ne ubijate pauka u domu! Zašto? Nije najdetaljnije objašnjeno, ali ima veze sa nesrećom koju ćete “navući” na kućni prag… Ako niste znali, i nauka potvrđuje da ni u kom slučaju nije pametno ubijati ove insekte. A evo i zašto…

Istina je da su paukovi važan deo prirode i našeg unutrašnjeg ekosistema – kao i drugi organizmi sami po sebi!

Čak i kada vam je stan besprekorno čist, nije iznenađenje ako naletite na ponekog pauka koji je “zalutao” od spolja. Neki su tu samo “u prolazu”; a neki su se nastanili bez namere da odu – sve dok ih neko ne otera. Postoje vrste ovih insekata koje čak uživaju u zatvorenim prostorima, gde “srećno” žive svoje živote i razmnožavaju se. Ovi insekti su obično bezopasni, čak mogu da budu korisni – da jedu druge štetočine, pa čak i druge paukove.

Iako su generalno predatori spremni da jedu sve što mogu da dohvate, paukovi redovno hvataju dosadne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti – na primer, komarce. Postoji čak i vrsta pauka skakača koji više voli da jede komarce “najedene” krvlju. Dakle, ubijanjem ovih insekata ćete omogućiti drugim štetočinama da vam se nastane u domu…

Naučnici dalje kažu da je sasvim normalna želja da čim vidimo pauka, ubijemo ga. Ima te duge noge i ispušta otrov, koji je u većini slučajeva suviše slab da bi izazvao probleme kod ljudi, ako njihovi “zubi” uopšte mogu da probuše našu kožu. Ujedi od pauka su izuzetno retki. Iako postoji nekoliko koji su opasni, kao što su crna udovica i pustinjak, ali ove vrste se retko sreću, piše Mondo.

Ako zaista ne možete da podnesete pauka u svojoj kući, stanu, garaži ili bilo gde, umesto da ga ubijete, pokušajte da ga uhvatite i pustite napolje. On će naći neki drugi dom, a bićete srećni i zadovoljni i vi i on!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*