Zašto toliko žudimo za slatkišima

Ukoliko vam se dešava da često žudite za šećerom istraživanja su pokazala da je reč o klasičnoj navici.

Zašto toliko želimo šećer?
Hormon koji podstiče tako dobar osećaj kada konzumiramo šećer zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi se zove insulin. Kada jedemo šećer, insulin se povećava. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše konzumiranja šećera u naviku.

Rešenje je da pokušate da pronađete zdravu naviku kao zamenu. Da bismo se oslobodili navike preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr Krupain predlaže pronalaženje zdrave navike posle kako bismo „reprogramirali naš mozak“. To može da znači recimo gledanje omiljene emisje ili opuštajuća kupka ili pak neka druga zdrava namirnica.

Hormoni gladi
Drugi razlog zašto možda žudite za šećerom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi, kaže dr Oz. Ukoliko ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu mogu da budu razlozi zbog kojih naše telo ne oslobađa dovoljno grelina. Takođe prebrzo konzumiranje hrane čini da se osećate manje zadovoljno nakon obroka, što može da dovede do želje za više hrane i slatkiša, piše Real Simple.

Nizak nivo serotonina
Ako ste se ikada zapitali zašto se osećate kao da morate da se prepustite slatkišima nakon teškog dana, to možda ima veze sa vašim nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kada smo uznemireni, pod stresom ili depresivni.

  • Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu izazivaju žudnju za šećerom – kaže dr Oz.

Rešenje bi bilo da pronađite zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa.

Nedostatak sna
Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, posebno sa prekomernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati i uspostavite rutinu spavanja.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*