Zašto vam je stomak stalno nadut: Evo koji je uzrok i kako riješiti problem

Nadutost stomaka je stanje koje može biti akutno i hronično, ali nije bolest.Manifestuje se kao neprijatan osjećaj pritiska u trbuhu, nakon unijete hrane, dolazi do nadutosti, trbuh bude tvrd i može doći do pojave bolova.

Takodje, nadutost ne mora biti povezana samo sa unošenjem odredjene hrane, već i sa funkcionalnošću odredjenih gastrointestinalnih organa ( problemi sa debelim crijevom, gušteračom, žučnom kesom, poremećen pH vrednost u želudcu ), stres kao i intolerancija na odredjene namirnice ( gluten, mliječni proizvodi ).Prvi korak je isključenje određenih namirnica i način na koji se oni spremaju ( prženje u dubokoj masnoći, lisnato testo, gazirani sokovi, grickalice, slatkiše ).

Ako ovo ne riješi vaš problem, drugi korak je intolerancija na hranu i napraviti plan ishrane na osnovu dobijenih rezultata. Veliki pomoćnici u borbi protiv nadutosti su biljni čajevi i hidrolati. Čajevi koji se koriste protiv nadimanja su nana, kamilica, maslačak, kukuruzna svila, a od hidrolata mirodjija i kopriva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*