Znate li kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu

Lubenica ima malo kalorija, osvježava i hidratizira tijelo, a smatra se i afrodizijakom. Kod kupnje treba obratit pozornost na njezin izgled, točnije peteljku, žutu mrlju i zvuk koji proizvodi.

Vrijeme je jednog od omiljenih ljetnih voća – lubenice. Sočna i slatka idealna je za ljetne vrućine jer hladi organizam i hidrira.

Ponekad je teško izabrati sočnu lubenicu, ali ako znate ovih par činjenica o lubenicama, kupnja i odabir prave će vam odsad pa nadalje biti brzo i lako:

  1. Pokucajte

Pokucajte po lubenici, ako ‘zvoni’ i imate osjećaj kao da malo odjekuje – lubenica je zrela i slatka.

  1. Izgled

Zrele lubenice imaju donji dio na kojem su ležale na zemlji žute boje. Ako je bijela, nije zrela.

  1. Peteljka

Izgled peteljke odaje svježinu lubenice. Ako je zelena – svježa je, a ako je suha, vjerojatno već duže vrijeme stoji.

Zašto je dobro jesti lubenicu?
Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka.

Na 100 grama imaju tek 30 kalorija te sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem.

Lubenica se sastoji od gotovo 90% vode što ju čini idealnom za hidratiziranje tijela bez suvišnih kalorija. Ne samo da sadrži jako malo kalorija nego je i odlična za dijete i čišćenje toksina iz organizma.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*