Znate li zašto se za rođendan jede baš torta i duvaju svećice?

Kada proslavaljamo rođendan, torta je uvek glavna poslastica. Međutim, retko ko se ikada zapitao zašto se baš torta pravi za rođendan i koje je značenje duvanja svećica?

Ova tradicija potiče iz drevnih vremena i vezuje se najpre za Egipćane, a zatim i za Grke.

Tradicija kaže da su upravo Egipćani bili ti kojima se pripisuje “izum” rođendana. Verovalo se kako faraoni na dan kad su krunisani postaju bogovi, te su posebno obeležavali taj dan.

Zatim su, od njih ovaj običaj, pozajmili Grci verujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim i bogatim desertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsećao na Mesec, a sve u čast Artemide, boginje meseca.

Poslasticu su ukrašavali upaljenim svećicama koje sjaje poput meseca. Od tada, pa sve do danas traje tradicija paljenja i duvanja svećica za rođendan.

Današnji rođendani

Moderan način proslavljanja rođendana vuče koren iz njemačkog običaja iz 18. veka sa takozvane Kinderfeste proslave. Običaj nalaže da ujutro, na dan dečjeg rođendana, mališan dobije kolač sa upaljenim svećicama čiji bi broj odgovarao broju njegovih godina, prenosi tuzlanski.ba.

Dodatnu svećicu nazivali su “svetlom života” koja je bila simbol nade za još jednu godinu života.

Porodica bi sklonila sveće sa torte koje bi gorele tokom celog dana, a u određenom trenutku dete bi u njih dunulo i poželjelo želju.

Kao i danas, želja nije smela da se izgovara na glas. S obzirom na to da su sastojci za tortu bili prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena posle industrijske revolucije.

Kada su namirnice postale jeftinije, torte su počele da se peku i prodaju u poslastičarnicama, a onda je taj trend počeo sve više da se širi i postao neizostavan dio svakog rođendana.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*