Ajvar je popularno domaće jelo koje se najčešće jede zimi: Koliko ga smijete pojesti, a da se ne udebljate

Ajvar je veoma popularan pripravak koji rabi se kao hladni dodatak osobito mesu s roštilja ili kao namaz na kruhu. Temelji se na paprici i raznim začinima. Izvorno je bio miješana salata od paprike, patlidžana i začina. Spravlja se u raznim zemljama jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku. Ajvar je jedna od tzv. tradicionalnih zimnica koja uključuje ukiseljene paprike, ukiseljenu rajčicu i sve što se može uklopiti u staklenku koja se priprema prije zime.

Kako je sačinjen samo od povrća i malo ulja, nema puno kalorija. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate i masti. Bogat je vitaminom C koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i cjelokupno funkcioniranje organizma. Bogat je i vitaminom A kojeg ima u rajčici. Patlidžan osigurava potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Sadrži i korisnu količinu vlakana.

Dragocjeni sastojci u paprici djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Crvene, žute, zelene, babure i dr. paprike sastavni su dio domaće kuhinje zbog ukusa i obilja vitamina, zbog čega ih se s pravom naziva prirodnim lijekom za brojne bolesti.

Sto grama ajvara ima u prosjeku 80 do 130 kalorija, ovisno o receptu. Stoga, da odgovorimo na pitanje iz naslova: Ako se jede umjereno, od ajvara se sigurno nećete udebljati.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*