Ako niste znali, pročitajte šta sve unosite jednom konzervom tunjevine

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s rižom, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično! Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše. Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Bingamtonu u New Yorku čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Food and Function”, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se “sindrom propusnog crijeva” i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva – objašnjava vodeći naučnik studije Grachen Maller.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu., a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad željeza i glukoze.

Zaključak je da konzervirana tunjevina nije štetna ako je jedemo u malim količinama.

hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*