Ako su vam stopala stalno hladna – posledice mogu biti kobne

Za neke ljude su ledene ruke i stopala normalna pojava čak i po vrućini. Hladna stopala mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme, pokazuje studija objavljena na sajtu klinike Klivlend.

Ekstremiteti koji se neprestano ledeni su uobičajeni signal za razvoj sklerodermije, ozbiljnog zdravstvenog problema koje karakterišu lezije (promene) malih krvnih sudova.

Najčešće, kod pacijenata koji pate od hladnih ekstremiteta, lekari prvenstveno sumnjaju na bolesti vaskularne prirode. Na primer, hladna stopala mogu biti jedan od znakova ateroskleroze, bolesti koja utiče na elastično tkivo arterija, čineći ih tvrdim i krtim.

Ali, osim krvnih sudova, ledena stopala mogu da ukazuju i na probleme jetre. Ovaj organ je uključen u metabolizam energije u ljudskom telu, a u slučaju poremećaja u njemu, krv počinje da cirkuliše u uskom krugu – tako telo optimizuje proizvodnju energije. Istovremeno, ekstremiteti dobijaju manje aktivan protok krvi i postaju hladniji.

Inače, štitna žlezda je takođe odgovorna za procese generisanja i skladištenja energije zajedno sa jetrom. Ukoliko postoji i problem ledenih stopala, nije zgoreg proveriti i ovaj organ.

Pored toga, pojavu hladnih stopala takođe mogu da uzrokuju hormoni, što posebno pogađa žene. U ženskom telu, u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, nivo hormona estrogena skače. Kao rezultat, krvni sudovi postaju neverovatno osetljivi na promene temperature u okolini – njegove promene lako izazivaju sužavanje krvnih sudova kod žena, što dovodi do usporavanja cirkulacije krvi u ekstremitetima i, kao rezultat, do njihovog hlađenja.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*