Bliži nam se proljeće: Kada ovo pročitate, više nećete izostavljati mladi luk iz svoje prehrane

Mladi luk je naziv za nekoliko vrsta povrtnih biljaka iz roda luka (Allium), potprodice lukovki (Allioideae), porodice zvanikovki (Amaryllidaceae). U isti rod ubrajaju se luk, češnjak, poriluk i vlasac.

Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom poboljšava okus proljetnih obroka, mladi je luk iznimno zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, krom i mangan) polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima jako malo kalorija.

Iako ga možete pirjati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je da ga jedete sirovog s njegovim dugim zelenim listovima.

Mladi luk naročito povoljno djeluje na krvožilni i živčani sustav. Osim toga, ova namirnica djeluje kao prirodni antibiotic i uništava štetne bakterije u crijevima.

Sok mladog luka u narodnoj medicini koristi kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa žlicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva zbog čega koristi kao prirodni lijek za reguliranje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimulira lučenje želučanih sokova.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*