Budite se napuhani? Ovo su mogući razlozi i kako si pomoći

OK, svi smo iskusili dodatnu nadutost nakon posebno obilnog obroka, kad prebrzo unosimo puno vlakana ili kad jedemo nešto što nam loše legne na želudac. Ali ako su svi ovi slučajevi izazvani hranom, kako možemo objasniti situacije kad se ljudi probude naduti – bez ikakvog očitog razloga?

Razumljivo je da je frustrirajuće kad ujutro čim otvorite oči osjetite izdajničke znakove nadutosti. A s toliko vremena koje prođe od vašeg posljednjeg obroka prije spavanja, može biti zbunjujuće razumjeti otkud je došao sav taj neželjeni plin.

Ako se često budite s nadutošću, vaše tijelo vam možda pokušava dati do znanja neke važne informacije o vašem općem stanju organizma. Evo tri glavna razloga zbog kojih biste odmah ujutro mogli osjetiti nadutost i što možete učiniti da ublažite nadutost i posljedice nadutosti.

 1. Organizmu nedostaje tekućine
  Nije tajna da je zadržavanje hidratacije ključno za održavanje organizma u optimalnom stanju, stoga nedostatak tekućine može imati razne razorne posljedice na organizam, a jedna od onih koja se brzo pojavljuje je i nadutost.
 • Mislim da nema ničeg važnijeg ili korisnijeg od početka dana s velikom čašom vode prije nego što išta pojedete – rekla je za mbg doktorica Ellen Vora.
 • Ovo je najbolji način da potaknete svoje tijelo na temeljito pražnjenje crijeva i započnete dan sa mirnim želucem – dodaje.

Budući da je redovito pražnjenje crijeva još jedan način da se ujutro i navečer spriječi nadutost, održavanje hidratacije može pomoći da se nakon buđenja stvari odvijaju kako bi i trebale.

 1. Vašem crijeva trebaju pomoć
  Održavanje uravnoteženog crijevnog mikrobioma ključno je da se osjećate dobro u svom tijelu, a ako postoje problemi s crijevima, možda ćete ujutro (a nekad i cijeli dan) biti naduti.
 • Krivac može biti ‘neravnoteža’ crijevne mikrobiote, između povoljnih i nepovoljnih mikroorganizama u probavnom traktu – objasnio je doktor Vincent Pedre i objasnio da ‘crijeva sadrže oko 500 do 1000 vrsta bakterija te da najmanji pomaci u relativnoj prevlasti tih bakterija mogu utjecati na funkcioniranje crijeva’.

Dodavanje visokokvalitetnog dodatka prehrani vašoj svakodnevnoj rutini jedan je od najboljih načina da opskrbite crijeva potrebnim dobrim bakterijama.

Također biste trebali razmisliti o tome da svojoj prehrani dodate hranu bogatu probioticima kao što su miso juha, kiseli kupus i kombucha.

 1. Pod stresom ste
  Svima se dogodi stresno razdoblje, a ono može utjecati na crijeva i dovesti do jutarnje nadutosti, osobito ako imate problema s tjeskobom.

Iako bi prilagodba vaše prehrane mogla biti korisna, postoje i druge mogućnosti za upravljanje stresom i umirivanje tijela.

 • Možda vam treba bolji san i praksa meditacije – sugerira gastroenterolog Marvin Singh, MD.
 • Možda trebate promijeniti svoje prehrambene navike ili izbaciti alkohol. Sve su to različita rješenja koja bi potencijalno mogla pomoći s problemom nadutosti – kaže on.

Iako je nadutost uobičajena, zna biti jako frustrirajuća i, u slučaju da se budite naduti, ne treba ju tako olako otpisivati.

Razmislite o tome koliko pijete vode, što jedete te pod kolikim ste stresom. Prehrana može uvelike pomoći u rješavanju ovog problema pa stručnjaci savjetuju uzimanje probiotičkih dodataka, uključivanje fermentirane hrane u svakodnevnu prehranu i ublažavanje razine stresa kako biste si pomogli.

Ako ste bezuspješno pokušali prilagoditi svoje životne navike, možda bi bilo dobro provjeriti kod doktora što se događa u vašem organizmu.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*