Često ste pospani i skloni infekcijama: Evo šta može da bude uzrok

O fosforu se ne piše niti priča koliko o kalcijumu, magnezijumu ili gvožđu, ali je uz kalcijum najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.

Zato je neophodno obezbediti da hrana koju redovno jedemo ima dovoljnu količinu fosfora.

Velika količina vitamina

Fosfor igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu, reguliše nivo hormona, a od toga u velikoj meri zavisi i nivo acido-bazne ravnoteže.

U stvari, fosfor može biti nedostatak u veganima i vegetarijancima jer se mineral nalazi u mesu i ribi.

Međutim, fosfor se takođe nalazi u hrani kao što su brokoli, kukuruz i mlečni proizvodi.

Brokoli je veoma zdrav proizvod koji je posebno pogodan za one koji su na dijeti ili jednostavno paze na svoju figuru. Činjenica je da ovo povrće sadrži veliku količinu vitamina (grupe B, E i C), a ima i dosta vlakana. Bogat je magnezijumom i kalcijumom. Istovremeno, brokoli je niskokaloričan, ali je bogat fosforom.

Važno je da oni koji ne jedu proizvode životinjskog porekla to uvrste u ishranu, kako bi zamenili ovaj mineral, piše Avaz.ba.

Mlečni proizvodi

Mnoga zrna sadrže i velike količine fosfora u svom sastavu. Na primer, kukuruz, ovas i ječam su dobri izvori. Ovi proizvodi, pored fosfora, korisni su i za druge elemente koji su takođe neophodni za telo. Savet je da se pšenično brašno zameni kukuruznim brašnom.

Mleko, kefir, jogurti, sirevi – sve su to zalihe fosfora. Istovremeno, telo bolje apsorbuje fosfor ako se konzumira zajedno sa kalcijumom, a ovih supstanci ima mnogo u svim mlečnim proizvodima.

Stoga, ako želite da povećate nivo fosfora, u svoj meni dodajte omiljeni mlečni proizvod.

izvor prva.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*