Četiri faktora koja određuju vaš životni vek

Jedete zdravo, redovno vežbate, ne pušite i ne pijete velike količine alkohola – mislite li da će vam se zdrav način života na kraju isplatiti?

Naučnici u novom istraživanju daju potvrdan odgovor na ovo pitanje, navodeći kako se izbegavanjem četiriju loših životnih navika ipak može produžiti životni vek.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Preventative Medicine životni vek moguće je produžiti ako se izbegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša prehrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, u dobi od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je da se utvrdi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u ciframa te dokaže kako izbegavanje nezdravih faktora može doprineti produženju očekivanog životnog veka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 odsto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

“Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primer, vjerojatnoća da 75-godišnji muškarac, koji ne izbegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sledećih deset godina je samo 35 odsto. No ako ta ista osoba izbegava navedene rizične faktore šanse za duži život iznose čak 67 odsto.”

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vežbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sledećih deset godina iznose 67 odsto.

Dakle, poruka je sledeća: jedite zdravo, vežbate i odreknite se poroka i telo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*