Crni ili zeleni čaj, koliko kofeina ima jedan, a koliko drugi

Da li pijete crni ili zeleni čaj? Koje su njihove razlike?

I zeleni i crni čaj imaju korene u istoj porodici biljaka – poznatoj kao Camellia Sinensis, ali se obično prave od različitih sorti. Oba su povezana sa zdravstvenim prednostima kao što su manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Gde je onda razlika?

Svi listovi svežeg čaja su zeleni kada se uberu. Ako su listovi namenjeni za sorte crnog čaja, oni se odlažu na otvorenom da bi podstakli oksidaciju (potamnjivanje listova) čime se intenzivira njegov ukus. Zeleni čaj se, s druge strane, obično kuva na pari ili na drugi način zagreva da bi se sprečila oksidacija, što rezultira svetlijom bojom i ukusom.

Kofein u crnom i zelenom čaju
Pored boje i intenziteta ukusa, nivoi kofeina u crnom i zelenom čaju su različiti, pri čemu intenzitet crnih čajeva povećava kofein. NJihova glava razlika jeste količina kofena. Utvrđeno je da jedna šoljica crnog čaja sadrži oko 40 – 42 mg kofeina, dok zeleni čaj, s druge strane, sadrži relativno nisku količinu kofeina. Jedna šoljica zelenog čaja ima oko 20 – 22 mg kofeina.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*