Da li je ispijanje kafe pre doručka štetno po organizam

Mnogi ljudi širom sveta ne mogu ni da zamisle da započnu svoj dan bez šoljice kafe. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovaj topli napitak zdrav za piće na prazan stomak.

Kafa sadrži više od 800 isparljivih jedinjenja, a među njima su najzastupljenije kofein i hlorogenske kiseline.

Pitanje da li je zdravo piti kafu pre doručka i dalje je jedna od tema o kojima raspravljaju naučnici širom sveta, a nedavne studije su otkrile vezu između proizvodnje želudačne kiseline i konzumiranja kafe. Upravo je ovo istraživanje bilo ključno za neke naučnike koji su počeli da tvrde da ipak treba da jedete nešto kako biste sprečili da kiselina utiče na vašu sluznicu želuca.

Generalno, želudac i tanko crevo apsorbuju kofein, koji se apsorbuje u roku od 45 minuta nakon ingestije. Kada pijete razumne količine kafe (oko četiri šoljice dnevno), to može čak pomoći u prevenciji bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre.

Istraživanja su pokazala i da kafa pozitivno utiče na mikrobiom, s obzirom na to da sadrži vredne antioksidante.

Posmatrajući ljude koji pate od žgaravice, regurgitacije i dispepsije, istraživači su otkrili da nema razlike između težine ovih stanja bez obzira na to da li su ispitanici pili kafu na prazan stomak ili ne, i bez obzira na vrstu kafe.

Takođe, nije pronađena veza između konzumiranja piva i stanja stomaka kao što su gastroezofagealna refluksna bolest, peptički čir, gastritis i rak želuca.

Drugi aspekt koji je istražen je uticaj kafe na nivo kortizola, hormona stresa u telu. Prva jutarnja kafa mogla bi da poremeti prirodni nivo kortizola koji oscilira tokom dana, ali još nije poznato da li to ima veze sa tim da li ima hrane u stomaku ili nema, prenosi Health 24.

Na kraju, iako nauka još nema definitivan odgovor na ovo pitanje, sve se svodi na slušanje svog tela. Ako se osećate dobro, onda nema potrebe da menjate raspored ispijanja kafe, ali ako vam je stomak zategnut posle šoljice pre doručka, možda je vreme da promenite stvari.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*