Da li vam se i ruke “uspavaju” dok spavate

Da li vam se i ruke uspavaju dok spavate i brinete se da li nešto nije u redu? U većini slučajeva, verovatno samo spavate sa rukom u pogrešnom položaju i izazivate prekid cirkulacije, ali postoje i neki medicinski problemi koji mogu da dovedu do ukočenosti ruku.

Kada ruke utrnu dok spavate, možete doživeti peckanje, utrnulost i nemogućnost da osetite jednu ili obe ruke kada se prvi put probudite. Takođe možete imati problema da stisnete pesnicu ili širom otvorite dlanove.

U većini slučajeva, simptomi bi trebali brzo proći. Ako ste zaspali na rukama, može biti od pomoći da polako pokušate da pomerite dlan unutra i iz šake dok se osećaj ne vrati i to možete učiniti brže. Nežno drmanje ruku i podizanje može pomoći.

Razlozi za utrnulost
Ovo stanje se može desiti svakome bilo kog uzrasta. Kada vam se prekine dotok krvi iz ruku, obično je to zbog uklještenog nerva ili loše cirkulacije u ovoj oblasti. Međutim, postoje i neki medicinski problemi zbog kojih ruke mogu zaspati. Evo liste nekih od mogućih razloga zašto ruke mogu zaspati dok spavate. Konsultujte se sa svojim lekarom ako primetite ozbiljne simptome ili ako simptomi potraju.

Loša cirkulacija: Ovo je verovatno najčešći razlog zašto vaše ruke mogu zaspati i obično se može ublažiti promenom položaja spavanja.

Dijabetes: Ruke, ruke i stopala mogu zaspati zbog dijabetesa, a to se može dogoditi čak i kada je neko budan i opušten, na primer dok gleda televiziju ili dok je na računaru.

Sindrom karpelnog tunela ili tendonitis: Sa pritiskom na nerv u zglobu zgloba, ovi problemi mogu izazvati osećaj peckanja u rukama i gubitak osećaja koji može biti izraženiji rano ujutru.

Artritis ili operacija šake: Ovi uslovi mogu izazvati iritaciju ili oštećenje nerava.

Da biste smanjili ili sprečili da se ovo desi, isprobajte sledeće savete:Pazite da vam ruke ne budu ispod jastuka ili glave dok spavate.Nemojte ležati direktno na ruci i prekinuti cirkulaciju.Nemojte zaspati sa rukama u šaci; pokušajte da ih ne uvijete.Držite ruke iznad srca da biste im pomogli da se „probude“.Pokušajte da pijete čaj od đumbira, koji može poboljšati cirkulaciju.Pokušajte da radite vežbe za jačanje ramena, vrata i ruku.

Ako imate problema sa karpalnim tunelom ili tendonitisom koji uzrokuju da vam ruke zaspiju ili da se osećate utrnulo, antiinflamatorni lek takođe može biti od pomoći.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*