Eliksir lepote: Sve blagodeti trešanja zbog kojih ćete ih još više voleti

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

Crvene ili žute, trešnje su voće koje se rado konzumira. Njihov neodoljiv, sladak ukus, pun je vitamina C, ali sadrže i cink, folnu kiselinu, kalcijum i gvožđe.

Superhrana sa drveta

Trežnje sadrže biljne pigmente, takozvane antocijanidine za koje važi mišljenje da su veoma vredan sastojak, jer utiču na tkiva organizma i sprečavaju nastanak bora, celulita. Prepune su antioksidanasa koji štite od upale i bore se protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oštećenje ćelija i doprineti hroničnim bolestima kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Pregled višestrukih studija otkriva da jedenje najmanje 45 trešanja svakog dana smanjuje upale: “Ali ako ste osetljivi na salicilate, prirodnu biljnu hemikaliju koja se nalazi u trešnjama i takođe se koristi u aspirinu, konzumiranje tolikog broja trešanja može dovesti do uznemirenja stomaka i dijareje”, kaže dijetetičar Karli Sedlaček, a piše Helt Klinik.

Utiču na san
Trešnje pomažu da bolje spavamo zahvaljujući visokom nivou melatonina, hormona koji utiče u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja i serotonina, koji pomaže telu da proizvodi melatonin.

Ublažavaju boleve kod gihta, artritisa

Ekstrakt trešnje se pokazao kao veoma koristan kod bolnog gihta: ” Trešnje ili njihov sok mogu smanjiti nivo mokraćne kiseline i ublažiti bol i oticanje kod artritisa”, ističe dijetetičar.

Štite srce, smanjuju rizik od raka

Šolja svežih trešanja ima 260 miligrama kalijuma, vrlo malo natrijuma i velike količine biljnih sterola (fitosterola). “Hrana sa visokim sadržajem kalijuma i malo natrijuma, koja se konzumira u umerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, primećuje Sedlaček. Konzumiranje biljnih sterola je efikasan i prirodan način za snižavanje holesterola – još jedan potez koji je zdrav za srce.

Ovo voće ima nizak glikemijski indeks. Trešnje sadrže vlakna, pa zbog toga podižu šećer u krvi sporije. Ovo čini trešnje savršenom poslasticom za osobe sa dijabetesom, ali dijetetičar napominje da treba uživati u umerenim količinama, jer su i dalje ugljeni hidrati.

Visoke količine antocijanina i melatonina u trešnjama štite od oštećenja ćelija koje izazivaju rak. Trešnje takođe imaju bioaktivna jedinjenja, hemikalije koje pomažu u prevenciji raka, pokazuju istraživanja.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*