Evo zašto je dobro jesti tvrdo kuhana jaja

Da su naši stari znali kako se zdravo, ali i jeftino i isplativo hraniti dobro je znano.Za zdravlje su koristili ono što bi sami stvorili, uzgojili ili othranili.Tako su jeli i puno tvrdo kuhanih jaja.

A zašto su ona dobra?
Tvrdo kuhana jaja daju dobre masti odnosno one mononezasićene i polinezasićene. Čim u organizam unosite manje zasićenih i transmasti te ih mijenjate s mononezasićenim i polinezasićenim mastima stabilizirate razinu kolesterola u krvi pa time smanjujete rizik od i od srčanih bolesti, objašnjava MayoClinic.com. Ove zdrave masti također reguliraju inzulin u krvi, koji razinu šećera drži u zdravom rasponu. To je posebno korisno ako imate dijabetes tipa dva.

Tvrdo kuhana jaja bogata su proteinima koji su zaslužni za izgradnju mišićne mase. Prema smjernicama prehrane koje propisuje američka zdravstvena organizacija svakodnevna prehrana trebala bi se sastojati od 10 do 35 posto proteina, odnosno 50 do 175 grama za nekoga tko konzumira oko 2.000 kalorija. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje ima više od šest grama proteina.

Zdravlje očiju
Jedan od glavnih vitamina u jajima je vitamin A koji je zaslužan za zdravlje mrežnice u oku, štiti membrane oko rožnice i smanjuje rizik od sljepila. Žene dnevno trebaju 700 mikrograma vitamina A, a muškarci 900 mikrograma. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje osigurat će vam oko 75 mikrograma vitamina A.

Jače kosti
Osim vitamina A, u jajima ima i vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Vitamin D zapravo je hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcija, zdrav imunitet, normalno funkcioniranje živaca i štitnjače.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*