Herpes na usni: Uzroci, simptomi i lečenje

Herpes na usnama je čest virusni problem koji se pojavljuje u obliku plikova na usnama ili oko usana.

Herpes simpleks virus (HSV) je glavni uzročnik herpesa, a može se preneti kontaktom sa osobom koja ima aktivan virus ili preko kontaminiranih predmeta kao što su peškiri, čaše ili pribor za jelo.

Simptomi herpesa uključuju bol, svrab i peckanje pre nego što se pojave plikovi, koji se obično razvijaju u grozdovima i ispunjeni su tečnošću. Plikovi obično traju nekoliko dana, nakon čega se probijaju i formiraju kore koje se potom ljušte.

Lečenje herpesa zavisi od težine simptoma. Za blage simptome, važno je da plikovi budu čisti i suvi, a možete ih tretirati kremama koje sadrže aciklovir ili valaciklovir. Za teže simptome, lekar može propisati oralne lekove kao što su aciklovir, famciklovir ili valaciklovir.

Postoje i preventivne mere koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od razvoja herpesa. Ovo uključuje izbegavanje direktnog kontakta sa osobom koja ima aktivni herpes simpleks virus, pranje ruku nakon kontakta sa kontaminiranim predmetima i izbegavanje deljenja peškira, čaša ili pribora za jelo.

U zaključku, herpes može biti neugodan, ali to je uobičajen problem koji se lako leči i može sprečiti. Važno je razumeti uzroke, simptome i lečenje kako biste mogli brzo i efikasno da reagujete ako se pojavi problem.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*