I hladna i topla i mlaka su dobre za zdravlje, ali morate točno znati kada se konzumira koja!

Upute o pijenju vode nisu aktualne samo ljeti, nego i cijele godine. Uvijek je važno znati kakvu vodu pijemo. Bitno je da ne bude ni pretopla ni prehadna. Doduše, hladna se voda obično preporučuje se prilikom vježbanja kada temperatura raste zbog fizičke aktivnosti.

Znojenjem se naše tijelo pokušava ohladiti, a upravo zahvaljujući tome gubimo tekućinu iz tijela. Kada se tijekom vježbanja pije hladna voda, organizam se hladi, a tijelo rehidrira. Nakon vježbanja savjetuje se konzumacija vode koja je nešto hladnija od sobne temperature. Premda se ispijanje hladne vode, ako imate temperaturu, savjetuje kao metoda za hlađenje organizma, to se ne preporučuje kod groznice kada je važno unositi dovoljno tekućine kako biste pomogli tijelu da se izbori s upalom.

Kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite, vodi dodajte malo limuna i vrlo malo morske soli. Hladna voda ubrzava metabolizam te se savjetuje prilikom skidanja kilograma. Naime, tako se gubi dodatnih 70 kalorija na dan.

S druge strane, topla voda u jutarnjim satima potiče probavu. Stoga, ako nakon obroka popijete hladnu vodu organizam će teže probavljati hranu. U mlaku vodu dodajte nekoliko kapi limuna pa time započnite dan. Uz limun u vodu možete dodati metvicu, jabuku, cimet ili krastavac.

Sve to pomaže prilikom detoksikacije. Ako vas muči zatvor, topla voda koristi pri rješavanju i tog problema.Ako vas pak muči glavobolja ili neka upala savjetuje se konzumacija tople vode koja je korisna i kod menstrualnih grčeva.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*