I pušači i nepušači imat će velike koristi ako ih konzumiraju

Svi znamo da je pušenje štetno, no svejedno možemo barem donekle ublažiti njegove štetne posljedice. Neke namirnice poznate su kao “čistači pluća”.

Imajte na umu da pluća ne možete u potpunosti očistiti samim konzumiranjem tih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina.

Kukuruz šećerac je namirnica koja sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, većina tog kukuruza u prodaji mogla bi biti upitne kvalitete pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste podrijetlo u potpunosti sigurni.

Luk i češnjak također su dobri čistači pluća. Oni sadrže tvari koje imaju brojna povoljna svojstva na cjelokupno zdravlje. Luk pomaže u sprječavanju mnogih bolesti, među kojima su razne infekcije.

Đumbir je još jedna namirnica koja će vam pomoći u obrani od komplikacija. On je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira i kako biste si olakšali disanje, a komadić đumbira možete i pojesti uz obrok.

Kopriva je biljka prepuna željeza te je vrlo korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv plućnih tegoba.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*