IMATE PROBLEM SA GORUŠICOM? Rešite je se za samo nekoliko minuta uz pomoć ovog trika

Gorušica je vrlo neprijatan osećaj pečenja ili žarenja u grudima, lociran najčešće u predelu donjeg dela grudne kosti, a koji se postepeno širi sve do grla. Ovaj problem se najčešće pojačava nakon jela, kada je osoba u ležećem položaju li savijena u spredelu struka.

Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca, prvenstveno zbog slabosti mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, najčešće u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnene životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je treba detaljno ispitati.

Simptomi

  • Osećaj pečenja u grudima koji se uzglavnom javlja nakon jela i može se javiti tokom noći;
  • Osećaj koji se pogoršava kada se legne ili savija;
  • Gorak ili kiseo osećaj u ustima.

Prema poslednjim statistikama, u Evropi 44 odsto osoba oseća gorušicu barem jednom mesečno, jednom nedeljno oseća 12 odsto, dok je 5 odstpo oseća svakodnevno. Danas se smatra da oko 20 odsto odraslog stanovništva svakodnevno pati od gorušice.

Kod ovog problema mogu vam pomoću jednostavn ejoga vežbe, a svaku treba da izvodite po pet minuta. Kad zauzmete položaj ostanite u njemu 10-ak sekundi i ponavljajte narednih pet minuta. Provereno ublažavaju gorušicu i smetnje u probavi.

Kobra poza – ovaj položaj isteže trbušne mišiće, podstiče cirkulaciju, poboljšava varenje i ublažava zatvor.

Kičmeni “tvist” – ova poza pomaže da se olakšano vari hrana i poboljšava pokretljivost creva.

Mačka poza – krvi sudovi u abdomenu se čiste i obnavaljaju, a probava se poboljšava.

Poza za “ispuštanje vetrova” – u ovom položaju višak gasova se uklanja iz želuca i creva, tako poboljšavajući probavni sistem. Osim toga, ova poza tonira telo i isteže donji deo leđa.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*