Jedna od osnovnih kuhinjskih namirnica slabi imuni sistem

Svi znamo da nije pametno unositi so u većim količinama jer može da dovede do pojave srčanih bolesti i problema sa krvnim pritiskom, između ostalo. Ali, novo istraživanje pokazalo je da je so opasnija nego što se mislilo!

Naime, studija objavljena u stručnom časopisu “Cirkulacija” (Circulation), pokazala je da preteran unos soli slabi imuni sistem i ostavlja vas podložnijim bakterijskim bolestima.

Za potrebe ovog istraživanja, tim naučnika je ispitivao “metabolizam imunih ćelija koje su izložene visokim koncentracijama soli”. Ispostavilo se da so utiče na imunitet tako što ometa respiratorni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje kiseonika i adenozin trifosfata (ATP).

Za one koji ne znaju, ATP je “univerzalno gorivo za sve ćelije”, koje obezbeđuje energiju za mišiće i regulaciju metabolizma.

To znači da visok unos soli u telo dovodi do smanjenja ATP, što može da utiče na sazrevanje i funkcionisanje belih krvnih zrnaca, koje su odgovorne za imuni sistem.

– Naravno, prva stvar na koju pomislite je kardiovaskularni rizik. Ali brojne studije su pokazale da so može da utiče i na imune ćelije na mnogo načina. Ukoliko je tako važan ćelijski mehanizam ometan duži vremenski period, može da ima negativan uticaj – potencijalno može da dovede do zapaljenskih bolesti krvnih sudova i zglobova ili autoimunih bolesti- kaže profesor Markus Klajnevitfeld sa Haselt univerziteta.

Dakle, previše soli definitivno nije dobro, a prema preporukama nutricionista, odrasli ljudi ne bi trebalo da unose više od pet do šest grama dnevno, računajući i “skrivenu” so u obrađenim prehrambenim proizvodima.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*