Jutarnji alarm može povećati rizik od opakih bolesti: Istraživanje koje otvara mnoga pitanja

Nova studija sa Sveučilišta u Virginiji ukazuje na to da zvuk jutarnjeg alarma ne samo da može utjecati na raspoloženje, već i povećati rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema. Doktorandica sestrinstva, Leonsi Kim, proučavala je 32 sudionika kako bi istražila utjecaj iznenadnog buđenja na krvni tlak.

Tijekom dvodnevnog ispitivanja, sudionici su nosili pametne satove, a prve noći su se budili prirodno bez alarma, dok su im druge noći rekli da upale alarm nakon pet sati sna. Rezultati su pokazali da su oni koje je probudio alarm imali 74 posto viši krvni tlak u usporedbi s onima koji su se budili bez alarma. To sugerira da prisilno buđenje, posebice nakon kratkog sna, može rezultirati povećanjem krvnog tlaka, prenose Nezavisne.

Potrebna daljnja istraživanja

Unatoč maloj razlici od 2,38 mmHg, Kim ističe važnost ovog otkrića te ističe potrebu za daljnjim istraživanjem na većim populacijama. Studija je također potaknula razmišljanje o utjecaju stresa na krvni tlak u kontekstu sna.

Povećanje krvnog tlaka može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, oštećujući arterije i smanjujući njihovu fleksibilnost. Kim napominje da odrasli s prethodnim kardiovaskularnim bolestima mogu doživjeti veće negativne učinke jutarnjeg skoka krvnog tlaka.

Sljedeći korak u istraživanju uključuje analizu većeg uzorka sudionika kako bi se bolje razumjeli utjecaji prisilnog buđenja na tijelo. Iako ovo istraživanje ukazuje na vezu između krvnog tlaka i buđenja, važno je naglasiti da je studija bila pilot te da je potrebno daljnje detaljnije testiranje.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*