Kada je najzdravije da popijete šolju mleka

Mleko je dobar izbor proteina i kalcijuma, zdravo je za kosti. Pomaže u mršavljenju, jer nas dugo drži sitim. Iako je uvek pravo vreme za šolju mleka, dijetetičari preporučuju da ga konzumiramo uveče, jer će nas dodatno opustiti.

Još od malena, učili su nas da je mleko zdravo za naše zube i kosti. Omiljeni dečiji napitak treba da se konzumira stalno, kažu lekari, jer obiluje mineralima, vitamina, proteinima i aminokiselinama koje su potrebne i u kasnijim životnim dobima.

“Dnevna konzumacija mleka obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput kalcijuma, vitamina D i proteina koji su ključni za zdravlje kostiju. Takođe, ovaj beli napitak podržava mišiće i jača imuni sistem”, objašnjava Vedika Premani, dijetetičar.

Konzumiranje mleka tokom dana korisno je za održavanje sitosti i sprečavanja prejedanje. Nećemo pogrešiti ako ga konzumiramo bilo kada. Ipak, nutricionisti ističu da postoje određene prednosti konzumiranja toplog mleka u večernjim satima, tačnije pre spavanja: “Mleko pomaže u proizvodnji melatonina koji utiče na bolji san”, naglašava Premani, a piše Vog Indija.

Koliko mleka treba da pijemo u toku dana

Idealna dnevna količina bi bila do tri šolje: “Generalno, odrasli često imaju koristi od jedne pa do tri šolje. Ova mera obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput kalcijuma, vitamina D i proteina bez prekoračenja preporučenog dnevnog unosa kalorija”, objašnjava Premani.

Mleko posle vežbanja ima velike koristi

Ispijanje mleka posle treninga podržava rast mišića i poboljšava kompoziciju tela, govore istraživanja. Žene koje su pile mleko bez masti 5 dana nakon treninga snage imale su veća poboljšanja u mišićnoj masi i gubitku masti, u poređenju sa onima koje nisu pile mleko uopšte, govori tromesečna studija objavljena u Našonal Lajberi of Medisin. Dakle, najbolje vreme za pijenje mleka za podsticanje rasta mišića i gubitka težine je neposredno nakon vežbanja, piše Heltlajn.

Kako uključite mleko u svakodnevnu ishranu ukoliko imamo problema sa verenjem

Ukoliko nam stomak reaguje na mleko, nutricionisti savetuju da napravimo pauzu, ali da ga se ne odričemo u potpunosti. U tim slučajevima, opcije bez laktoze su preporuka, kao i fermentisani proizvodi poput jogurta ili kefira.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*