Kako izbjećI toplinski udar

Ljetna sezona još nije ni počela, a Hrvatsku je zapljusnuo val jakih vrućina. Liječnici stoga upozoravaju kronične bolesnike, ali i zdrave osobe, da rashlađuju prostorije u kojima borave, ne izlaze iz kuće u najtoplijem dijelu dana, da piju dovoljno tekućine i jedu laganu hranu. Sportaši pak treba da treniraju uvečer ili u ranim jutarnjim satima.

Veoma je važno uzimati dosta tekućine u ustaljenom ritmu – na svakih sat vremena po čaša vode. “Za organizam je već kasno ako osjetimo žeđ”, govore stručnjaci.

Također, kada se intenzivno znojimo višak tekućine treba odmah obrisati s kože pamučnim ručnikom jer tako omogućavamo da toplina isparava. Ako je naše tijelo stalno prekriveno tankim slojem (filmom) znoja, to je put do toplinskog udara.

Ako prostor u kojem boravite, rashlađujete klima-uređajima razlika između izvanjske i unutarnje temperature ne treba da bude veća od osam celzija. Naime, nagle temperaturne oscilacije mogu nepovoljno utjecati na zdravlje, naročito kod kroničnih tegoba.

Općenito, treba učiniti sve da ne dođe do toplinskog udara, a ako se dogodi i ako je osoba na ulici treba je staviti u ležeći položaj, skloniti sa sunca i početi s rashlađivanjem.

Toplinski udar donosi ozbiljne cerebralne i kardiovaskularne probleme te odmah treba pozvati hitnu pomoć. Dekoncentracija već može biti pokazatelj da termoregulacija nije dobra.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*