Kako s pomoću slova ‘I’ prestati hrkati

Najčešće hrču pušači, osobe sa deformiranim nosom i suvišnim kilogramima. Hrkanje, ne samo da otežava disanje za vrijeme spavanja, nego i pogoršava kvalitetu sna. Onome tko spava uz osobu koja hrče također se remeti san.

Hrkanje je moguće zaustaviti na nekoliko načina koristeći metode kao što su alternativni lijekovi, kirurški zahvat ili određene vježbe. Ali, čak i liječnici preporučuju kiruški zahvat samo u ekstremnim situacijama, jer postoji određeni rizik od komplikacija. Također, samo 50 posto pacijenata se potpuno oslobađa hrkanja nakon kirurškog zahvata.Stoga vrijedi obratiti pažnju na tradicionalne metode oslobađanja od hrkanja:

Čak su i naše bake, u borbi protiv hrkanja, preporučivale korištenje pečene mrkve, koju treba pojesti sat vremena prije svakog obroka.

Ukoliko ne volite mrkvu, možete popiti čašu soka od kupusa koju trebate pomiješati s žlicom meda i popiti prije spavanja. Ovaj napitak se pije mjesec dana. Ako nemate sokovnik, namažite list kupusa medom i pojedite ga prije spavanja.

Postoje i vježbe kojima možete jačati mišiće nazofarinksa (dio grla ispod usta i nosne šupljine, a iznad jednjaka i grkljana), a koje će vam pomoći da prestanete hrkati.Evo primjera

S napetim mišićima vrata i nazofarinksa pokušajte izgovarati zvuk “i-i-i”, kao da pjevate. Ovu vježbu treba raditi 2 do 3 puta dnevno po 30 puta.

Odlično pomaže i kretanje vilice naprijed – nazad po 30 puta, 2 do 3 puta dnevno.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*