KEFIR: Kako ga napraviti i za šta je sve dobar ovaj čudesni napitak!

Kefir je izum kavkaske kuhinje. Postoji priča da je još davno prorok Muhamed došao na planinu Elbrus i divio se ljudima koji tamo žive.

Iz svojih stvari izvadio je nekoliko “zrna” (ispostavilo se da su mliječne gljive) i naučio ljude da prave napitak od zdravlja i dugovječnosti, kasnije nazvan kefir.

Čak je i Aleksandar Puškin, koji je boravio u posjeti Kavkazu, sa oduševljenjem primijetio da lokalno piće nije ličilo na mliječnu votku, kumis ili jogurt poznate u Rusiji, ali su njegova okrepljujuća i ljekovita svojstva slična čudu.

Danas će vam “Dnevni Magazin” otkriti prednosti ovog nevjerovatnog pića, a takođe će podijeliti tajnu kako napraviti kefir kod kuće za samo nekoliko sati.

Prije nešto više od 100 godina ljudi su bili spremni da daju zlato za ovaj recept a mi imamo sreću da je danas ovo piće dostupno svima.

Evo šta vam treba za domaći kefir:

1 litra domaćeg mlijeka,100 ml kefira iz prodavnice

Ovako se priprema:

Prokuvajte mlijeko, a zatim sklonite sa vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.Ohlađeno mlijeko sipajte u šerpu, dodajte ovde kefir i dobro promiješajte.Stavite šerpu na vatru i zagrijte sadržaj na 37-38 stepeni.

Inače, pogodno je mjeriti temperaturu kuhinjskim termometrom.Uzmite praznu flašu od 1-1,5 litara. Napunite je ključalom vodom – to će uništiti svee klice, a takođe je i zagrejati.

U teglu sipajte zagrijano mlijko iz šerpe, čvrsto ga umotajte i ostavite na toplom mestu 7-8 sati.Po isteku vremena, u flaši će biti gotov kefir.

Mnogi biolozi koji su proučavali procese starenja u tijelu, pohvalili su kefir.

Naučnici su povezali starenje sa trulim bakterijama u crijevima, trujući tijelo iznutra.On je otkrio da kefir uništava mnoge od ovih štetnih bakterija.

Kefir savršeno zasićuje i umanjuje žeđ, liječi crijevne infekcije i sprečava zatvor, smanjuje holesterol. Generalno, kefir je mnogo zdraviji od mleijka. Nije ni čudo što se na Kavkazu naziva napitkom dugotrajne jetre.

A volite li vi kefir?

Izvor: dnevni.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*