Koje su zdravije – crne ili zelene masline

Ulje od crnih maslina je manje gorko od onog koje se pravi od zelenih.

Nije tajna da masline imaju snažan zdravstveni učinak. Bilo da se radi o ulju ili celim plodovima, masline imaju reputaciju kao odlični pomoćnici srca, ali prednosti prevazilaze samo kardiovaskularno jačanje.

Kada čujete za glavne pogodnosti, poželećete da počnete da živite na mediteranski način.

Zdravstvene prednosti

 1. One su vrhunska užina za srce.
  Masline su pune mononezasićenih masnih kiselina, vrste masti povezane sa snižavanjem „lošeg“ holesterola uz održavanje „dobrog“ holesterola“. Moćna antioksidativna svojstva polifenola masline takođe mogu zaštititi od oksidativnog i hroničnog stresa, što ključni inicirajući faktor srčanih bolesti.

Osim toga, dugoročni dokazi sugerišu da ljudi koji svakodnevno konzumiraju ekstra devičansko maslinovo ulje imaju manji rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularne smrtnosti od onih koji to ne čine.

 1. Mogu poboljšati cirkulaciju.
  Jedinjenja na bazi biljaka u maslinama mogu povećati proizvodnju azotnog oksida, poboljšavajući vaskularnu funkciju promovišući protok krvi u vaša tkiva. To je korisno i za kratkoročno i za dugoročno zdravlje, jer bolja cirkulacija poboljšava sve, od sprinta u teretani do ukupnog rizika od hroničnih bolesti.

Mogu vam pomoći da bolje apsorbujete druge hranljive materije.
Otkriveno je da se antioksidansi mnogo povrća i voća najbolje apsorbuju kada se jedu sa mastima u ishrani kao što su masline. Dodavanje kašike maslinovog ulja u salate i posipanje u umake od povrća može vam pomoći da povećate unos karotenoida, koji imaju koristi za vaše oči i smanjuju dugoročni rizik od bolesti.

 1. Imaju antiinflamatorne prednosti.
  Polifenoli koji se nalaze u maslinama mogu pomoći u smanjenju hronične upale zaustavljanjem oštećenja tkiva organa pre nego što počne. Uz to, masline su najpoznatije po svojoj primarnoj ulozi u mediteranskoj ishrani, koja je puna povrća, voća i 100% celih žitarica koje poboljšavaju zdravlje.
 2. One mogu biti korisne za vaše kosti.
  Polifenoli takođe mogu poboljšati mineralnu gustinu kostiju smanjenjem degeneracije. Osim toga, mediteranska ishrana je povezana sa manjim rizikom od preloma kod starijih odraslih osoba.
 3. Mogu poboljšati zdravlje mozga.
  Pošto masline pomažu u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog upalom, one takođe štite tkiva vitalnih organa (tj. vaš mozak!) od štetnih i potencijalno nepovratnih oštećenja. Još jedna prednost: masline sadrže vitamin E, antioksidans povezan sa poboljšanom spoznajom i smanjenim rizikom od kognitivnog pada.
 4. One mogu poboljšati šećer u krvi.
  Ekstra devičansko maslinovo ulje posebno bi moglo da snizi šećer u krvi već dva sata nakon obroka pomažući delovanje insulina. Oleinske kiseline (vrsta masti koja je zdravija za srce) i polifenoli u maslinama takođe mogu pomoći. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata mononezasićenim mastima i antioksidansima može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Koje su zdravije — zelene, crne ili crvenkaste?
Razlika postoji, iako nije velika.

Maslina menja boju dok sazreva, a kakvu ćemo jesti zavisi samo od toga kada je ubrana. Zelena maslina je zapravo manje zrela maslina, crna je zrela, odnosno prezrela, dok su crvenkaste masline ubrane tačno u trenutku zrenja. Ako tada nije ubrana, maslina menja boju prema zagasitim ljubičastim tonovima da bi na kraju postala crna maslina.

Zelena maslina je sočnija i malo slađa, s mesom koje se čini svežijim od crnih. Crne su masline zrelije, odnosno mekše, a ukus im je gorkast i intenzivniji od zelenih. Međutim, kad se od njih pravi ulje, crne masline daju lepšu zlatnu boju i ukus s manje gorčine.

Iako deluje kao da im je najveća razlika u ukusu, zelene su ipak malo bolje, jer dozrevanjem crna maslina gubi manji deo antioksidansa. Odnosno, ako se ubere ranije, a zelene masline se obično beru u septembru kada još nisu skroz zrele, tada imaju više polifenola, dok crne, zrele masline, u sebi imaju više ulja.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*