Koji med je najzdraviji

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda.

Kvalitet i sastav zavise od mnogih faktora, u nastavku teksta osvrnućemo se na neke od njih i pokušati da vas priližimo odgovoru na ovo pitanje.

Faktori koji utiču na kvalitet meda

Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da varira u zavisnosti od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiču na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta, kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Takođe, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvalitet i bezbednost meda takođe u velikoj meri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Veoma je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama.

Med kao lek za različite starosne grupe

Naš narod poznat je po brojnim narodnim izrekama, a jedna od njih direktno se tiče meda i njegovih lekovitih svojstva.

“Uzimajte med kao hranu da ga posle ne biste koristili kao lek“.

Bagremov med se preporučuje maloj deci i osobama sa blagom polenskom alergijom zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena.
Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.
Suncokretov med se preporučuje osobama sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima.
U brojniim studijama prikazano je pozitivno dejstvo meda od bagrema i lipe na disajne puteve. Takođe se pominju i neke druge vrste meda za jačanje imunskog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje katarakte.

Zaključak
Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunološkog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti med različito deluje kod raznih ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagovanja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj način, tako da slobodno možete jesti. Ali morate da znate da ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*