Mitovi koji prate trudnoću: Šta trudnica zapravo sme a šta ne sme?

Pogledajte listu stvari zabranjih za trudnice i otkrijte šta je mit a šta istina.

Veoma je poznata činjenica da trudnice ne bi trebalo da konzumiraju alkohol, međutim istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu pokazuje da jedna ili dve čaše vina nedeljno nemaju nikakav efekat na bebu.

Sa liste stvari koje svakodnevno konzumirate preporučljivo je ukloniti kafu.

Ono što šteti bebi iz kafe je kofein koji možete pronaći i u koka koli, čaju, toploj čokoladi i slično. Ukoliko ne možete funkcionisati bez kafe, možete sebi priuštiti maksimalno 300 miligrama dnevno, ali ako je ipak volite samo radi ukusa jednostavno počnite piti kafu bez kofeina.

Iako mnogi mitovi navode da trudnice ne bi trebalo da vežbaju, to nije uvijek istina. Naime, vežbanje je zabranjeno samo trudnicama koje imaju dodatnih problema u trudnoći. Neka istraživanja dokazuju da vežbe mogu pozitivno da utičuna mamu i bebu. Budućim majkama se preporučuju aerobik, istezanje i joga.

Što se tiče hrane, preporuke eksperata su balansirane dijete tako da se ne konzumira previše šećera jer to može imati loš efekat na dete.

Takođe je potpuno sigurno jesti ribu jer ima dosta vitamina i minerala i Omega 3 masnoće. Preporučuje se izbegavanje nekoliko vrsta ribe kao što su losos, tuna i sardine.

izvor zenskikutak.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*