Mleko nikad ne držite u vratima frižidera, postoji važan razlog

Iako mnogi praktikuju da mleko odlažu baš tamo, stručnjaci apeluju da ga u vratima ne treba držati.

Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Takođe, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mlečne proizvode u vrata frižidera. Međutim, nije svejedno kako hranu stavljate u frižider. Takođe, neki od principa kojih se pridržavate kada odlažete hranu jednostavno nisu tačni.

Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redosled slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet.

“Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno”, kaže ona.

Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što verovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gde je najhladnije.

Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi jer je paradajz namirnica koja se brzo kvari.

Većina vas mleko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska pa mlečni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubiće svežinu.

Što se tiče jaja, koja uvek držite u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje držati u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.

“Kutije su sigurne, nemaju miris po drugoj hrani i na njima se uvek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu trajati i do mesec dana”, otkrila je.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*