Moćna smola ravna zlatu: Kako tamjan leči i dušu i telo (postnatalna depresija, stres, astma, bronhitis)

Tamjan je vrsta mirišljave smole koja se dobila od azijskih i afričkih stabala Boswellia. Karakterišu je imao lekovite moći, a njegova upotreba na Zapadu je vrlo retka.

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovca ima pozitivne karakteristike na ljudskom tijelu, koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima i u upotrebi već 5.000 godina.

U ajurvedi se nalazi prvo mesto kao lek protiv artritisa, služi za ubrzanje zacenja rana, ženski hormon dovodi u ravnotežu i štiti od infekcije. U Egiptu ste dobili pomoć tamjane balzamovala tela, a to nije čudo što je njegova cijena bila ravnopravna cijeni zlata.

„Činjenica je tamjana i njegova upotreba starije od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno o eteričnom ulju. Započet je priču aromaterapeut Saša Radulović.

Tamjan smanjuje mogućnost organizacije

Na Zapadu je tamjan koji je prepoznao po svojim protivupalnim svojstvima, a koji koriste aktivne sastojke kao što su seskviterpeni ugljenoovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

„Tamjan nasporava i proizvodi disanje, što čini idealnim saveznikom postizanje harmonije uma i tela, te umiranje prenapregnutog živčanog sistema“, kaže Saša Radulović. Njegova protivupalna svojstva korisnica su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju izgleda da žvaću i smolu tamjani jer jaja aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desno i širenje nastanak infekcije. Tamjan poboljšava i cirkulira krv, što je korisno u regulisanju simptoma Chronove bolesti i lečenja različitih cista.

Antikancerogena svojstva tamjanovca

„Destilacijom vodenom parom oleorezina dobija se eterično ulje tamjanovca visokog udela monoterpena koji su, na međunarodnom simpozijumu aromaterapeuta u San Francisku 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni jedinjenja u eteričnim uljima,“ ističe Radulović. Neka istraživanja pokazala su da tamjan može pomoći u lečenju određenih vrsta karcinoma kao što je rak bešike, tumor na mozgu i maligni melanom.

Kakav tamjan odabrati?

Tamjan se može naći u različitim oblicima, a nabavlja se u prodavnice zdrave hrane i biljnih apotekama. Smola se najčešće uvozi iz Indije i koristi se za lečenje nekih bolesti.

Ako pomešate smolu sa 80% alkoholom pripremićete potentnu tinkturu. Tu su i razna ulja, kreme, mirisni štapići, te kapsule za unutrašnju primenu.

„Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje donosi izdavanje eteričnih uljima, koji su izraziti botanički složeni, najkvalitetniji smole dolaze iz Omana i Somalije“, tvrdi Radulović. Eterično ulje tamjanovca koristi se za inhalacije, masaže i kupke koje smanjuju posljedice stresa, napetosti i depresije. Na našem tržištu u ponudi je arapski tamjanovac i sveži indijski tamjanovac.

„Eterično ulje tamjanovca preporučuje za tretiranje širokog spektra invalidnih infekcija, astme i bronhitisa, nežnu kožu u sebi s biljnim uljem ploda divlje ruže, stanja izražene stresa i postnatalne depresije“, zaključuje Saša Radulović.

Izvor: lepaisrecna.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*