Muški mozak ima puno zajedničkog s testisima

Ona izreka da muškarci misle donjom glavom dobila je novo značenje. Nova je studija pokazala da ima puno sličnosti u građi muškog mozga i testisa, piše portal Science Alert.

“Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju s ostalim organima”, objavio je tim portugalske biomedicinske naučnice Barbare Mejtos u časopisu Royal Society Open Biology.

I dok mozak ima jako složenu ulogu – kontroliše naše telo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini razmišlja i oseća, ljudski testisi imaju samo dve funkcije, proizvodnju spermatozoida i hormona.

Ranije su studije ukazivale na to da postoje veze između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta semena i inteligencije. Same po sebi te veze ne znače mnogo, ali portugalski naučnici su pronašli objašnjenje zašto možda ipak postoje.

Oni su uporedili proteine 33 tipa tkiva, uključujući srce, creva, matericu, jajnike i placentu, i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama ekspresije gena koja su pokazale da ova dva udaljena organa dele najveći broj gena među svim organima u telu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Mejtos i kolege otkrili su da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su dva organa neočekivano slična.

Mozak i testisi su “pohlepni” za energijom kako bi imali “goriva” za visoko zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijalizovane ćelije za podršku vrlo marljivim neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro “nahraniti”.

Uz sve to, uprkos tome što im je svrha jako različita, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermatozoidima. Obe vrste ćelija imaju važan zadatak pomeranja stvari iznutra prema spoljnom okruženju, odnosno međućelijskom prostoru, što je proces koji se naziva egzocitoza.

“Ovo je nedovoljno istraženo područje i povezanost između ovih tkiva treba razjasniti, što bi pomoglo da se razumeju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise”, napisali su portugalski naučnici.

Premda vlasnici testisa možda neće biti oduševljeni ovakvim biološkim saznanjima, žene bi mogle zaključiti da one itekako imaju smisla. Ali pre nego što se “zalete”, ovo otkriće znači da i njihov mozak sadrži građu kakva je kod muških polnih žlezda, zaključuje portal Science Alert, specijalizovan za popularnu nauku.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*