Najveće greške koje svi pravimo kada smo bolesni: Kada imate prehladu ili grip, ovo nipošto ne smijete raditi

Kako niko od nas ne voli da trpi bolove u grlu, curenje nosa i sl simptome, u cilju nam je da što prije ozdravimo. Nekada se tok ozdravljenja oduži, a njemački ljekari naveli su greške koje pravimo kad smo prehlađeni, piše Lepa i Srećna.

Nepravilno puhanje nosa

Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Ljekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa. Snažno duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine – bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Dugotrajna upotreba spreja za nos

Ako se predugo koriste, kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga ljekari i farmaceuti uvijek savjetuju, ako je potrebno, da se lijekovi ne koriste duže od jedne nedjelje.

Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvijek bitan, a naročito kada smo bolesni jer tijelu je potreban odmor kako bi se oporavilo.

“U slučaju prehlade, treba izbjegavati vježbe i naporne vježbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže.

Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.

(novi.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*