Namirnice koje ublažavaju sve nelagode tokom PMS-a

U danima pred menstruaciju, mnoge žene prolaze kroz promene raspoloženja, napade gladi, lošu koncentraciju i tome slično. Ove stvari su kod pojedinih dama toliko izražene, da im čak onemogućuju normalno funkcionisanje.

Ipak, pored lekova, koji će ti doneti trenutno olakšanje, ne bi bilo loše da probaš sa konzumiranjem ovih namirnica. Određene namirnice olakšavaju simptome pms – a, a ujedno su veoma zdrave po tvoj organizam.

Kako navode američki naučnici, konzumiranje lake hrane, bogate vitaminima, mineralima i balastnim materijama može da pospeši produkciju estrogena. Tako se postiže hormonska ravnoteža i simptomi bivaju ublaženi.

Nutricionistkinja Nataša Đukić izdvojila je nekoliko glavnih namirnica koje će ti pomoći sa ovim problemom:

Orasi, bademi i lešnici – sadrže dosta vitamina B i nezasićenih masnih kiselina, pa su odlični za opuštanje. U 80g oraha, nalazi se 200 kalorija, ali zbog ubrzane razmene materija u organizmu, ne bi trebalo da postoji opasnost od gojaznosti.

Banane – visok nivo kalijuma u banani otklanja vodu iz organizma, što je važno pred menstrualni ciklus, da bi se žene osećale opuštenije. Nivo šećera u krvi se stabilizuje, a povećava se proizvodnja serotonina – hormona sreće.

Sočivo – sadrži dosta balastnih materija i ugljenih hidrata, a to obezbeđuje hormonsku ravnotežu. Za sočivo kažu da je pravi čudotvorac, s obzirom da je odličan za konzumaciju kada nastupe napadi gladi.

Tofu sir – sadrži supstance koje su slične hormonima i mogu da spreče tegobe koje prate “one dane”, a odlična su zamena za meso.

Bele semenke – korisno je grickati pre ciklusa, jer one sadrže dosta magnezijuma, koji deluje protiv stresa, a balastne materije koje održavaju normalan nivo šećera u krvi. Sadrže i omega 3 masne kiseline, koje obezbeđuju bolju cirkulaciju krvi u mozak, što će sprečiti glavobolju.

Brokoli – bogat je kalcijumom koji daje snagu organizmu. Brokoli uz pomoć vitamina B6 pospešuje izgradnju crvenih krvnih zrnaca i tako održava vitalnost tela i ublažava grčevite bolove koji se javljaju tokom menstruacije.

Voda – da bi se izbeglo skupljanje vode u organizmu i oticanje nogu, treba izbegavati preslana jela, jer so vezuje vodu. Zato treba piti dosta vode, i do 2 litre dnevno, jer se voda koja se vezala za so, najbolje izbacuje ako se pije.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*