Napitak od borovnice za poboljšanje funkcija mozga i mršavljenje

Borovnica spada u bobičasto voće koje obiluje antioksidansima. Pored toga, sadrži minerale, vitamine, flavonoide, a uz sve to nije puno kalorično voće.

Neka istraživanja su pokazala da ispijanje samo 30 ml sveže ceđenog soka od borovnice može poboljšati kognitivne funkcije mozga kod starijih ljudi. Studije su sprovede nad ljudima starosti između 65 i 77 godina koji su svakog dana pili sveži sok od borovnice. Rezultati su pokazali da je došlo do poboljšanja kognitivnih funkcija, dotoka krvi u mozak i bržeg razmišljanja i reagovanja u određenim situacijama.

“Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i poboljšati kognitivne funkcije i to na zdrav način”, objasnila je Džoana Bautel sa Univerziteta Ekseter.

Kako je borovnica niskokalorična. preporučuje se i osobama koje žele da izgube višak kilograma, a zbog prisustva vitamina A blagotvorno deluje na oči i vid.Ovo voće jača imuni sistem, a zbog niskog glikemijskog indeksa ima pozitivan efekat i na regulaciju šećera u krvi.Kao i brusnica, može pomoći kod infekcija mokraćnih kanala.

izvor novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*