Napravite svoj napitak za jačanje imunosti: Spravlja se od tri jeftine i lako dostupne namirnice

Imunost ili imunitet, što znači “otpornost” (od lat. “immunitas”, oslobođen od službe, poreza), medicinski je pojam kojim se označava sposobnost organizma odupiranju i obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti.

Imunosni sustav našeg organizma sastoji se od niza različitih stanica, tkiva i organa čija je osnovna zadaća zaštititi organizam od nepoznatih supstanci, odnosno antigena.

Osim vitamina i mineralnih tvari snažno imunomodulatorno djelovanje imaju i probiotici, polifenoli te tvari poput beta-glukana, ali i spojevi koji se nalaze u pojedinim biljnim vrstama poput metvice, ružičastog žednjaka (rodiole), crne bazge i dr.

Imunomodulatorno djelovanje podrazumijeva poticanje imunosnog sustava na proizvodnju leukocita i limfocita, a s druge strane smanjivanje nepravilnog, odnosno autoimunog odgovora gdje imunosni sustav napada vlastite tjelesne stanice i tkiva.

Ako vam je oslabjela imunost, popijte napitak za njegovo jačanje, koji je i jednostavan i učinkovit.

Operite četiri limuna pa ih isjeckajte s korom. Potom dodajte četiri sitno nasjeckana češnja češnjaka i komadić korijena đumbira pa sve zajedno izmiješajte u blenderu.

Dobivenu smjesu zagrijte u loncu pa dodajte oko 2,5 l vode.Kada prokuha ostavite da se ohladi, a zatim procijedite i stavite u hladnjak.

Popijte 2 dl ovog napitka svakog jutra natašte i dva sata prije spavanja.Prije upotrebe promućkajte da đumbir ne bi ostao na dnu i ne brinite se za okus češnjaka jer će u hladnjaku ishlapjeti.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*