Naučnici tvrde,otkriveno kako da smanjite rizik od raka prostate

Novo istraživanje pronašlo je potencijalno nov način da se smanji rizik od raka prostate – redovna ejakulacija.

Naime, prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu “European Urology”, Dženifer R. Rajder sa Odeljenja za epidemiologiju Bostonskog univerziteta za javno zdravlje i njene kolege izračunali su tačno koliko je ejakulacija mesečno potrebno da bi se smanjio rizik od raka prostate.

Iako su istraživači uspeli da identifikuju pozitivnu vezu između čestih ejakulacija i raka prostate, nisu identifikovali razlog zašto ejakulacija ima pozitivan efekat u zaštiti od raka.

edna teorija je bila da čin ejakulacije može izbaciti toksine iz tela, ali pošto je mehanizam delovanja nepoznat, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo zašto ejakulacija smanjuje rizik od bolesti kod muškarca.

Otkrili smo da muškarci koji prijavljuju da češće ejakuliraju u odnosu na one koji to ređe rade, ređe imaju naknadnu dijagnozu raka prostate”, navode autori istraživanja i dodaju da ova velika studija pruža najjače dokaze do sada o korisna uloga ejakulacije u prevenciji raka prostate.

Kada su posmatrali koliko je ejakulacija mesečno bilo potrebno da bi se izazvale zdravstvene beneficije, istraživači su otkrili da muškarci koji su ejakulirali 21 put mesečno imaju 33 odsto manje šanse da razviju rak prostate.

Međutim, važno je reći da to ne znači da će ejakulacija definitivno sprečiti razvoj raka prostate. Neophodno je smanjiti druge faktore rizika. Na primer, izbegavajte brzu hranu sa visokim sadržajem masti i toksine iz životne sredine koji doprinose problemima sa prostatom. To uključuje redovno vežbanje i zdravu ishranu bogatu likopenom, selenom i vitaminom E, koji prema raku prostate u Velikoj Britaniji mogu smanjiti rizik od raka prostate. Ali negativan izbor načina života kao što je pušenje verovatno će nadmašiti bilo koju korist, kažu lekari.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*