Ne ignorišite poruku koju vam šalju vaša stopala

Bez obzira koliko pažnje želite da poklanjate svojim stopalima, postoje neka stanja koja ne možete ignorisati.

Evo nekih problema sa stopalima i šta oni mogu da znače.

  1. Hladna stopala

Možda vas muči: Hipotireoza ili anemija

Ako redovno posežete za čarapama, možda bolujete od hipotireoze, poremećaja rada štitne žlijezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona koji pomažu u regulisanju metabolizma. Tromi metabolizam pokazuje se tako što telo ne može da generiše toplotu, zbog čega će vam ruke i noge biti uvek hladne.

– Međutim, postoje i drugi razlozi za hladne noge, koji mogu biti; anemija, dijabetes, Raynaudov fenomen, hipotireoza i drugi rjeđi uzroci koje treba provjeriti s ljekarom – kaže Dina Gohil, osnivačica DG Podiatrist za Daily Mail.

U slučajevima hladnoće stopala, predlaže načine na koje ih možete ugreijati:Redovno masirajte stopala od pete prema gore do prstiju;Nosite toplije čarape sa mešavinom vune i izbegavajte pamuk;Nosite obuću koja pomaže zadržavanju toplote;Isprobajte grijače za stopala;Izbegavajte kofein: to izaziva stezanje krvnih sudova, što može ograničiti protok krvi do ekstremiteta

  1. Oticanje stopala

Možda vas muče: Edem ili bolesti srca, jetre ili bubrega

Oticanje stopala može se dogoditi iz nekoliko razloga, a najčešći razlog je zadržavanje tečnosti poznato kao edem. Putovanje avionom, dugo stajanje ili sjedenje mogu otežati kretanje tečnosti u telu zbog neaktivnosti mišića. Postoje i drugi razlozi zbog kojih noge mogu nateći, poput trudnoće, venske insuficijencije, povrede stopala i gležnja, krvnog ugruška, infekcije, dijabetesa, bolesti srca, jetre ili bubrega, pa čak i nuspojava lekova.

Kad su natečene, podizanje nogu vrlo je korisno, jer će to pomoći telu da vrati tečnost nazad, zauzvrat smanjujući oticanje.

Drugo, nošenje obuće s dovoljno prostora može biti korisno u prevenciji žuljeva, posekotina, infekcija i bolova..

  1. Žuti nokti na nogama

Možda vas muči: Sindrom žutih noktiju

Žutilo na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlečivih gljivica. U retkim slučajevima može biti i simptom ovog poremećaja koji je povezan s nedijagnostifikovanim disajnim problemima i limfedemom – stanjem koje prouzrokuje zadržavanje tečnosti i izaziva oticanje ruku ili nogu.

  1. Povećan nožni palac

Možda vas muči: Giht

Giht se smatra jednim od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kad se nivo mokraćne kisjeline podigne do tačke na kojoj se oštri kristali nakupljaju u zglobovima. Iako nije poznato zbog čega se to događa, mokraćna kisjelina se često gomila u zglobovima nožnog palca.

  1. Ispucale pete

Možda vas muči: Nedostatak vitamina, gljivična infekcija

Ispucale pete, poznate i kao pukotine ili ragade, vrlo su česte i lako uočljive. Mogu biti bezbolne i površne ili duboke i vrlo bolne. Pojavljuju se kao rezultat gubitka vlage u petama.Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, hipotireoza, dijabetes, gljivična infekcija, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala.Da biste sprečili pucanje peta, pobrinite se da pijete dovoljno vode, upotrebljavajte turpiju za pete ili dobar tretman s kremom.

  1. Grčevi u stopalima

Možda vas muči: Nedostatak minerala

Iako je čest uzrok grčeva u stopalima dehidracija (pazite da pijete dovoljno vode tokom celog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može prouzrokovati nagla grčenja mišića u stopalima čime signalizira da tijelu nedostaje nužnih minerala poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, piše Huffington Post.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*