Ne možete prestati hrkati? Pokušajte s jednostavnom promjenom u režimu prehrane

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija koja se javlja tijekom spavanja, kada disanje pokreće i dovodi do vibracije mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu (gornjim dišnim putevima). Izazivaju ga turbulencije unutar dišnih puteva tijekom udaha. Turbulenciju izaziva djelomična blokada koja može biti smještena bilo gdje od vrha nosa do glasnica. Hrkanje se može javiti samo tijekom spavanja, zato što u toj fazi dolazi do snižavanja tonusa mišića dišnih puteva. Hrkanje može potjecati iz nosa, usnoždrijelnog prostora ili baze jezika.

Ako vas muči taj problem, smanjite uporabu soli u prehrani, kako su otkrili znanstvenici Klinike Porto Alegre u Brazilu još 2015. godine.

Po njihovu mišljenju pretjeran unos soli dovodi do povećanja razine tekućine u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja dišnih puteva i otežanog disanja, pa samim time i do hrkanja.

Do tog su zaključka došli u istraživanju u kojem je jedna skupina ispitanika svakodnevno pila diuretičke lijekove i poštovala režim prehrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije.

Medikamenti za izbacivanje tekućine i propisani režim prehrane uvedeni su da bi se smanjila razina soli u organizmu i izbacio višak vode.

Ustanovili su da se veoma opasna apneja, tj. prestanak disanja, javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata.

Što je vrat duži rizik za nastanak tog neugodnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pozornost i na pretilost, alkohol i pušenje.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*