Ne volite ljuti,pročitajte ovo i dvaput razmislite prije nego što odbijete čili papričicu

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski znanstvenici.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji tima međunarodnih istraživača.

Višegodišnje promatranje navika oko 500.000 Kineza, starosti od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su gotovo svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rjeđe obolijevale od smrtnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni utjecaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, tvrde stručnjaci s Oxforda, Harvarda i kineske Akademije medicinskih znanosti.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna tvar koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv pretilosti i pojave raka.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*