Nedostatak ovih 5 važnih stvari u organizmu odmah se vidi – PREPOZNAJTE SIMPTOME

Gotovo da nema procesa u našem telu u kojem ne učestvuju vitamini, minerali i drugi mikroelementi. Stoga su nam nužno potrebni – katkad u vrlo malim količinama, ali bez njih ne možemo. Zato hronični nedostatak samo jednog od njih narušava metabolizam.

Često se taj nedostatak vrlo brzo “vidi”, odnosno oseti jer dolazi do katkad bukvalno vidljivih, fizičkih promena na telu, a katkad ono počinje lošije da funkcioniše. Na primer, hronično smo umorni, patimo od glavobolja, probava se poremeti i slično. Srećom, vrlo brzo ćete videti da vam nedostaje neki od ovih pet važnih elemenata pa možete u skladu s tim i da reagujete.

Evo kako ćete prepoznati simptome:

  1. Nedostaje vam jod

Jod se najvećim delom ugrađuje u hormone štitne žlezde. Iako nam je potreban u malim količinama, jod je esencijalan za naš organizam koji bez njega jednostavno ne može da funkcioniše. Pravilan rad štitne žlezde direktno povezujemo s uzimanjem i apsorpcijom joda. Ako konzumirate namirnice koje sadrže premalo joda, to će se videti na vašim očima, odnosno oko njih. Ako su duže vreme stalno natečene, to može da bude znak da vam nedostaje jod. Drugi simptomi su umor, suva koža, gubitak kose, gojenje. Šta pomaže protiv toga?

Najbolji izvori joda u ishrani su namirnice iz mora: riba, plodovi mora, alge i morske trave. Joda ima i u jajima, mesu, mleku i mlečnim proizvodima, pečurkama, pšeničnim klicama, lisnatom povrću, mahunarkama, cvekli, bobičastom voću.

  1. Nedostaje vam vitamin B12

Vitamin B12 je naziv za grupu jedinjenja topivih u vodi koji su važni za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te zdrav nervni sistem. Vitamin B12 ili kobalamin podržava energiju, štiti nervne i moždane ćelije, stimuliše proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podržava imunološki sistem. Nedostatak vitamina B12 vidljiv je na koži, a simptomi mogu biti i konstipacija i gubitak apetita. Ako je duže vreme vaša koža svetlija nego inače, pomoći će vam određene namirnice – izvor vitamina B12 je hrana životinjskog porekla, odnosno, meso, džigerica, riba, škampi, školjke i jaja.

  1. Nedostaje vam gvožđe

Gvožđe u hrani važno je za pravilno funkcionisanje našeg organizma jer zbog njegovog nedostatka u organizmu nastaje anemija. Namirnice životinjskog porekla, poput mesa i ribe, značajan su izvor gvožđa u našoj ishrani. U njima je gvožđe u obliku koji organizam lako apsorbuje. Nasuprot tome, povrće kao što su kelj i blitva sadrže gvožđe u obliku koji je teže iskoristiti. Stoga je za apsorpciju gvožđa važna raznolika ishrana, prisutnost i mesa, i povrća, i voća, i ribe i celovitih žitarica. Na primer, vitamin C pomaže da se to “lošije” gvožđe ipak apsorbuje. Bledi ten i usne znak su da vam nedostaje gvožđe. Generalno, njegov nedostatak loše utiče na opšte zdravstveno stanje, a rezultat je hronični umor. Najbolje ćete sebi pomoći konzumacijom školjki, sočiva i mesa.

  1. Vitamin C

Vitamin C je životno važan. Deluje kao antioksidans, neophodan je u sintezi kolagena, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, utiče na čvrstinu naših zglobova i kostiju, pomaže pri apsorpciji gvožđa. Naše telo ne može samo da proizvede taj vitamin, niti da ga skladišti ako ga konzumiramo u većim količinama. Stoga je veoma važno njegovo redovno unošenje kroz ishranu – preporučuje se konzumiranje spanaća, paprike, agruma i raznog drugog povrća i voća. Nedostatak vitamina C izaziva krvarenje desni i klimanje zuba. Umor i lako zadobijanje modrica isto su rani znaci nedostatka ovog vitamina u ishrani.

  1. Biotin

Biotin ili vitamin B7 važan je deo grupe vitamina B kompleksa potrebnih za održavanje zdravog metabolizama, nerava i zdrave probavne i kardiovaskularne funkcije. Suvi i lomljivi nokti rezultat su nedostatka biotina. Drugi simptomi su perutanje kože, osip, akne. A taj vitamin nalazi se (između ostalog) u jajima, orašastim plodovima, celovitim žitaricama, bananama, siru, lososu, kvascu, krfiolu, avokadu, mahunarkama, bobičastom voću, ribi, paradajzu, pečurkama.

Oprez: vitamin se otapa u vodi – stoga se preporučuje kod kuvanja koristiti što je manje moguće vode, piše miss7.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*