Neredovita menstruacija,sedam faktora koji će poremetiti i najtočniji ciklus

Bila je točna poput švicarskog sata, a onda se najednom sve poremetilo? Menstruacija lako može postati zagonetka u našem životu, a iako menstrualni ciklus ne bi trebao kontrolirati naše živote, iznenadna promjena kod mnogih će izazvati zabrinutost.

Zabrinutost je očekivana reakcija na promjene u menstualnom ciklusu, a pitanje na koje svi žele znati odgovor je – zašto se promjena dogodila.

Za sve koji se upravo suočavaju s neočekivanim promjenama, u nastavku smo izdvojili potencijalne uzroke koji su doveli do neredovite menstruacije, uz napomenu da biste, ako problem potraje o svemu trebali porazgovarati s ginekologom.

Sedam potencijalnih razloga za neredovite mjesečnice:

 1. Stres/trauma
  Stres je u životima mnogih prisutniji nego oni to shvaćaju. Stres koji se gomila može dovesti do brojnih problema, a jedan od njih su poremećaji u menstrualnom ciklusu.

Kada smo previše pod stresom, naš mozak, koji pomaže u regulaciji spolnih hormona, uklonit će reproduktivnu funkciju iz prioriteta.

Zato, ako ste primijetili da je vaš menstualni ciklus naglo postao neredan, dobro razmislite o svom životu. Jeste li pod stresom, kako se nositi sa stresom, jeste li pod stresom više nego što mislite da jeste, kažete li ne kada želite reći ne? Kada donesete iskrene zaključke o količini stresa u životu i oni kažu da ste itekako pod stresom, pronađite načine za oslobađanje od stresa.

 1. Sindrom policističnih jajnika
  Sindorm policističnih jajnika je stanje s mnogo simptoma, a jedan od njih su neredovite mjesečnice. Postoji više tipova ovog sindroma, a svima je zajednički simptom neravnoteža spolnih hormona koja može spriječiti ili odgoditi ovulaciju što dovodi do neredovitih mjesečnica i drugih menstrualnih tegoba.
 2. Godine
  Kada uđemo u tridesete, a onda i u četrdesete godine počinju se događati i promjene s menstrualnim ciklusom. Imamo manje folikula koji sazrijevaju u jajašca koja se oslobađaju tijekom ovulacije. To može dovesti do skraćivanja ciklusa, neredovitog ciklusa, dužih razmaka između menstuacija, a onda u konačnici nastupa i menopauza.

Radi se o prirodnom i postupnom procesu koji vas ne treba zabrinjavati. Zdrava prehrana s puno proteina i visokokvalitetnih masnoća te vlakana, kvalitetan san, dobro upravljanje stresom i redovita tjelovježba bit će izvrstan način da što lakše prođete kroz ovu prirodnu fazu života.

 1. Problemi sa štitnjačom
  Štitnjača je usko povezana s reproduktivnim sustavom, a promjene na našoj štitnjači, poput slabe ili prekomjerne aktivnosti, mogu rezultirati promjenema u menstrualnom ciklusu čineći ga kraćim ili dužim.

Ako sumnjate na probleme sa štitnjačom koji mogu uzrokovati i osjećaj hladnoće, znojenje, probleme s kilogramima i promjene na kosi i koži, obratite se liječniku koji će vas poslati na potrebne pretrage.

 1. Lijekovi
  Uzimanje i prekid uzimanja određenih lijekova poput antidepresiva, lijekova za krvni tlak, antipsihotika i nekih lijekova protiv alergija, može rezultirati promjenama u menstrualnom ciklusu.
 2. Putovanja
  Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utječu na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Takve promjene mogu utjecati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. U ovakvoj situaciji, mjesečnica bi se trebala normalizirati nakon dva do tri ciklusa.

 1. Premalo sna
  Kako bi naše tijelo normalno funkcioniralo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*